Finansfokus

 

Mandag

 

Hollandske Philips aflægger regnskab for andet kvartal. I første kvartal gentog Philips forventningerne til helåret, hvor omsætningen ventes at stige til 5-6 pct. på sammenlignelig basis. Årsmålsætningen for driftsmarginalen er på mindst 7,5 pct. Philips skuffede i første kvartal med et omsætningsfald på 3 pct. Salget af forbrugerelektronik faldt 9 pct., mens salget af lyspærer steg 10 pct. Medicodivisionen oplevede et omsætningstab på 1 pct. Philips har frasolgt en række it-relaterede aktiviteter og styrket sine aktiviteter i de mere indtjeningsstabile divisioner. Det har også skabt spekulationer, om Philips kunne være interesseret i et opkøb af GN Resound, hvis salgsaftalen med Phonak falder til jorden.

 

På den makroøkonomiske front vil forbrugerprisopgørelsen fra eurozonen få opmærksomhed. Det er ventet, at forbrugerpriserne er steget 1,9 pct., hvilket er på linje med stigningstakten i maj.

 

Tirsdag

 

Den schweiziske medicinalgigant Novartis er aktuel med regnskab for andet kvartal. Novartis har en solid pipeline (medikamenter under udvikling), og giganten har i november 2006 udråbt hele fire af sine pipelinemedikamenter til potentielle blockbusters (medikamenter som sælger for mere end 1 mia. dollar årligt), hvor diabetesmedicinen Galvus var blandt de lovende produkter. Efterfølgende har Galvus mødt vanskeligheder i forbindelse med testforløbet i USA, hvilket har medført forsinkelser. I seneste regnskabspræsentation blev Novartis' omsætningsvækstprognose på mindst 5 pct. gentaget. Især Novartis' kopimedicindivision Sandoz er med til at holde damp under væksten.

 

Der er regnskab fra amerikanske Forest Labs, som er Lundbecks forhandler af antidepressiv-medikamenter. Andre spændende regnskaber fra USA leveres blandt andre af medicinal- og medicokoncernen Johnson & Johnson, finanshuset Merrill Lynch, realkreditgiganten Wells Fargo samt mikroprocessorproducenten Intel.

 

Onsdag

 

Svenska Handelsbanken aflægger regnskab for andet kvartal og er dermed den første store nordiske bank med tal for kvartalet. Det giver en forsmag på torsdagens bankregnskaber fra Nordea og svenske SEB. Generelt er det ventet, at bankerne har nydt godt af det gode forretningsklima i branchen.

 

Danske Equities gentog den 22. maj sin købsanbefaling på Handelsbanken, og Danske Equities hæftede sig ved, at Handelsbankens seneste to kvartalsregnskaber har vist styrke.

 

En række amerikanske giganter er onsdag regnskabsaktuelle. Her iblandt er teknologigiganten IBM, finansgiganten JP Morgan Chase, medicinalgiganten Pfizer og industri- og teknologikoncernen United Technologies.

 

På den makroøkonomiske scene vil opmærksomheden onsdag rettes mod de amerikanske forbrugerpriser, som er afgørende for centralbankens rentepolitik. Økonomerne venter, at kerneforbrugerpriserne er steget 0,2 pct. i juni efter en stigning på 0,1 pct. i maj. De amerikanske forbrugerpriser har været inde i en godartet udvikling, men den amerikanske centralbank har fastholdt sin nervøse attitude overfor forbrugerprisudviklingen på mellemlang sigt, hvilket har været årsag til, at centralbanken stadig hælder mod rentestigninger (en såkaldt bios mod rentestigninger).

 

Senere på dagen rettes fokus mod den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke, der stiller op til høring i Senatet. Torsdag går turen videre til den anden del af Kongressen, Repræsentanternes Hus. Det er den såkaldte halvårlige Humphrey-Hawkins Testimony. Udtalelserne fra Ben Bernanke vil blive vendt og drejet af økonomer og investorer, som vil lede efter indikationer om en eventuelt mildere renteudsigter.

 

Torsdag

 

Inden fondsbørserne slår dørene op, ventes Nordea at aflægge halvårsregnskab. Som mange af de øvrige banker i Europa har Nordea oplevet en kurskorrektion i løbet af juni, efter at have nået et rekordniveau. Det er ventet, at den øgede konkurrence i sektoren vil blive kompenseret af fremgang i renterne og udlånene.

 

- Jeg venter, at Nordea fastholder sin målsætning om, at indtægterne skal vokse 3-4 procentpoint mere end omkostningerne, og at banken dermed fortsætter sin stærke fokusering på omkostningerne, udtaler chefanalytiker Bjørn Schwarz fra Sydbank, som har en positiv overvægtanbefaling på Nordea.

 

- Endelig ser jeg frem til eventuelle kommentarer om den svenske stats planer for at sælge sin Nordea-aktiepost på 19,9 pct. Det vil ikke overraske mig, hvis aktieposten kommer i spil i løbet af de kommende kvartaler, vurderer Bjørn Schwarz.

 

Den 14. maj sænkede Danske Equities sin anbefaling på SEB til hold med henvisning til usikkerhed ved væksten i de baltiske lande samt de øgede tab på lån. Danske Equities bemærkede dog, at SEBs regnskab for første kvartal viste styrke.

 

Tyske SAP, som er Europas største softwareproducent, vil tiltrække opmærksomhed med sin regnskabsaflæggelse.

 

De mest spændende regnskaber fra USA leveres af Bank of America og industrigiganten Honeywell samt Nasdaq-selskaberne Google og Microsoft.

 

Fredag

 

Den svenske mobilnetværksgigant Ericsson Group er aktuel med regnskab for andet kvartal. Investorerne har fået regnskabstallene for mobiltelefonaktiviteterne, da regnskabet fra joint ventureselskabet Sony Ericsson blev præsenteret i seneste uge. De seneste kvartalsregnskaber fra Ericsson viser med tydelighed, at selskabet har momentum på sin side med massive omsætnings- og indtjeningsvækstrater. Ericssons direktør Carl-Henric Svanberg pointerede i seneste regnskab, at væksten blev drevet af fremgang af salget i Vesteuropa kombineret med stort projektsalg i Europa, Asien og Afrika. Ericsson vurderede i bløde vendinger, at mobilnetværksmarkedet ventes at stige i omegnen af 5 pct. i 2007 uden at give prognoser for egne målsætninger. Investorerne fik natten til torsdag nyt fra den amerikanske konkurrent Motorola, som måtte nedjustere sine forventninger grundet en svag udvikling i mobiltelefonsalget, men Motorola bemærkede samtidig, at aktiviteterne i mobilnetværksmarkedet lever op til forventningerne. Sydbank venter, at Ericsson har vundet markedsandele i andet kvartal.

 

- Jeg venter, at Ericssons netværksmobilenhed vokser hurtigere end konkurrenternes i andet kvartal, og at prispresset er aftaget en smule, udtaler senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, som har den positive overvægt-anbefaling på aktien.

 

Fra de amerikanske kanter kommer der regnskaber fra bankgiganten Citigroup og fra Caterpillar, som producerer store ingeniørmaskiner.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )