FIH foreslog at give Parken-aktien "kunstigt åndedræt"

En trader hos banken FIH foreslog direktør i Parken, Jørgen Glistrup, at give Parken-aktien kunstigt åndedræt.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Den 19. november 2007 lå Parkens aktie på 1210. Det var i sig selv et stort fald, for aktien var toppet lige under kurs 2000 nogle i slutningen af april samme år. Men den 20. november blev ondt værre, og kursen lukkede i 1145.

I løbet af dagen var kursen dog endnu lavere, og det fik en trader i FIH, der havde kontakt med Jørgen Glistrup flere gange om ugen, til at foreslå, at man gav aktien »kunstigt åndedræt«.

Retten fremviste en transkribering af telefonsamtalen, som Berlingske Business bringer nedenfor. Navnet på traderen er taget ud. Desuden refererer Glistrup på et tidspunkt til en anden trader i banken, som han tidligere har haft kontakt med. Dennes navn er også fjernet og erstattet med [C]

(Opkaldet starter)

»Der er [navnet på trader]«
»Det er Jørgen Glistrup«
»Ja, hej Jørgen«
»Hvor blodrødt ser det ud?«
»Oh, vi ligger... Ja, jeres aktie den ligger lidt uner vand stadigvæk... 1121-1133. Det er fandme 80 kroner ned fra i går«
»Hvad siger marked?«
»Ja, vi ligger... nu er vi faktisk ved at gå i nul igen i Danmark. Vi har ellers ligget pænt i minus. Men det er ligesom marked er begyndt at rette sig rundt omkring. Så vi ligger kun minus 0,05 i Danmark, og Europa er faktisk i plus med 0,5 procent sådan generelt set.« opsumerer traderen.
»Okay, så vi ligger markant under markedet?« spørger Jørgen Glistrup
»Ja... Nej, det ved jeg ikke, om vi skal prøve at give den lidt kunstigt åndedræt, har jeg nær sagt, og se om vi kan..«
»Jeg har snakket med [C]«
»Ja«
»Så snak med [C]«
»Ja«

Jørgen Glistrup forklarer efterfølgende i retten, at grunden til, at traderen skulle tale med [C], var fordi, Glistrup tidligere havde gjort vedkommende opmærksom på, at man var i et lukket handelsvindue. Parken kunne ikke handle aktier, fordi man var tæt på et bestyrelsesmøde, forklarede Glistrup.

Dermed afviser Glistrup altså, at han tog imod tilbuddet om »kunstig åndedræt« til aktien.

»Hvad tænkte du, da du sad i den anden ende og fik oplysningen om hvorvidt man skulle give den kunstig åndedræt?« spurgte senioranklager Jan H. Hansen i retten.

Til det svarede Glistrup, at det er over syv år siden, at samtalen fandt sted, så det kan han ikke huske.

FIH såvel som Jørgen Glistrup er tiltalt for kursmanipulation, og de nægter sig begge skyldige.