Fem grunde til at DONG-aktiekursen kan falde

DONG-aktien bragede ind på børsen, og der har været kortsigtede gevinster at hente, vurderer Aktieugebrevets chefredaktør Morten W. Langer. På lidt længere sigt ser han dog af flere grunde en overhængende risiko for, at kursen kan falde.

Bestyrelsesformand i DONG, Thomas Thune Andersen, ses her i forbindelse med DONG Energys børsintroduktion, der blev fejret i selskabets hovedkvarter i Gentofte. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os først slå fast, at det er rigtigt, at vi tidligere har konkluderet, at DONG aktien ville være attraktiv ved en pris op mod 210. Som bekendt blev akten udbudt i 235, og fredag lukkede den i 252, altså 17 kroner over udbudskursen eller +7 %.

Fakta er, at man som kortsigtet spekulant allerede nu kunnet have tjent gode penge ved at købe til emissionskursen. I vores analyse skrev vi faktisk også, at kortsigtet efterspørgselspres på grund af knaphed på aktier sikkert ville presse aktien kunstigt op. Det vil sikkert også være tilfældet under den typiske stabiliseringsperiode.

AktieUgebrevet henvender sig ikke til kortsigtede spekulanter, men til lidt mere langsigtede investorer, med en tidshorisont på mindst 2-3 måneder. Derfor har vi ikke tilrådet at spille med. Men vi er bekendt med mange investorer, der har taget det rigtige bet, altså købt på emissionskursen og nærmest solgt ud samme dag.

På 1-2 måneders sigt ser vi af flere grunde overhængende risiko for, at kursen kan gå under emissionskursen:

For det første er DONG uden tvivl en lækkerbisken for langsigtede pensionsinvestorer, der går efter høje udbytter, stabilitet og en grøn aktiehistorie. Deres efterspørgsel har sikkert presset aktiekursen ekstra op. Det er imidlertid ikke holdbart, da aktierne er styrket af ret kortsigtede kræfter i disse år.

For det andet er netop de langsigtede investorer i tider som nu villige til at tage ekstra risici, som de fleste andre investorer. Vi ved, at aktiemarkederne er præget af boblelignende tilstande, og ændres risikovilligheden, eller falder oliepriserne markant, er der også meget langt ned for DONG-aktien, der er blevet solgt på et tidspunkt, hvor det amerikanske aktiemarked var tæt på en historisk top.

For det tredje ved vi fra bankernes analyser, at investorerne har været villige til at betale for den kapitaliserede værdi af forventede off shore havvindprojekter, som skal vindes og bygges efter 2020. Der er altså tale om meget usikre projekter, hvor hverken omfanget af statssubsidier eller alternative energiomkostninger er kendte,

 

For det fjerde er der allerede nu indikationer på, at de pressede europæiske statskasser begynder at skrue ned for statssubsidierne. Interessant nok bragte det tyske Handelsblatt netop torsdag en artikel om offshore vindenergi, som den “næste subventionsruin”. Tyskland, som er et stort marked for Dong Energy, har netop i denne uge skærpet betingelserne for støtte til vedvarende energiproduktion, så projekterne fremover ikke modtager faste støttebeløb, og så støtten i stedet går til de aktører, der kan klare sig med mindst offentlig støtte.

Vindindustrien finder ifølge Handelsblatt reformen “alarmerende.” Den stiller alvorlige spørgsmålstegn ved, hvilken støtte branchen vil få efter 2020, hedder det. Det var en nyhed, som kan indikere, hvilken retning støtteregimerne generelt bevæger sig i. I danske medier fik den dog ikke lov til at forstyrre ugens Dong-rus, som så mange gode kræfter havde interesse i at fremme.

For det femte er indikerer fredagens kursfald på 2,3 %, at DONG aktien bestemt ikke er immun over for generelle markedsfald. Fredag dykkede oliepriserne for første gang i et stykke tid, og det kan meget vel udgøre et vendepunkt for de store energiaktier, herunder de grønne energiaktier, som f.eks. EDP Renewables. Som det fremgår af kursgrafikken begyndte DONG’s peer group selskaber den seneste stigning i starten af februar, netop som oliepriserne begyndte den massive fremgang. Et nyt større prisfald på olie vil trække DONG med ned.

Vi ser overhængende risiko for, at enten et generelt markedsfald eller et større prisfald i olie vil trække DONG aktien med ned. Allerede fredag bevægede DONG-aktien sig nedad parallelt med de øvrige energiaktier med hovedvægt inden for alternativ energi. Og det er også værd at bemærke, at de store energiaktier er tæt på flere års højeste på aktiekursen, så der er ingen tvivl om, at DONG’s timing med noteringen har været perfekt.

Morten W. Langer

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER