Fem aktietips og en advarsel om kursfald

AktieUgebrevet ser en bekymrende udvikling på aktiemarkederne – hvornår kommer nedturen?

Et skift i investorernes humør kan komme som et lyn fra en klar himmel, advarer AktieUgebrevet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Fortsætter opbremsningen i den globale økonomiske vækst, og fortsætter aktiemarkederne med at stige, så går det galt. Men hvornår? Det er det store spørgsmål.

Timingen omkring et skift fra en superpositiv stemning - som nu - til et dramatisk tilbagefald kan komme som lyn fra en klar himmel. Og da elastikken lige nu er spændt til det yderste, kan dette skift komme hver dag, det skal være. Men der kan også gå uger eller måneder.

Ofte vil det være en konkret begivenhed, der skal udløse det første kursfald, som derefter bliver forstærket af en frygt, nervøsitet og derved selvforstærkende. Og denne gang kan det ende meget galt, fordi marked og makroøkonomi i den grad bevæger sig i hver sin retning.

Det bedste man kan gøre, er at holde et skarpt øje med de vigtigste stemnings- og nervøsitetsindikatorer. Og det gør vi på AktieUgebrevet: Indtil videre lugter det kun lidt af en topformation i markedet på mellemlangt sigt. Men den er slet ikke bekræftet. Bekymrende er det dog, at den amerikanske statsrente igen er begyndte at stige efter næsten to måneders vigende tendens. Fortsætter rentestigningen, vil det ramme aktierne – og måske hårdt.

En sjælden nedjustering fra Novo Nordisk:

Der kan gå årtier mellem en nedjustering fra Novo Nordisk, og i denne uge kom der en af de sjældne. Uanset forklaringen er det noget, der kan få de udenlandske investorer til at kigge grundigt på aktien en ekstra gang. Den første nedjustering efter en lang positiv periode giver altid panderynker.

Er der tale om et generelt skifte i selskabets performance og resultatudmeldinger? Jeg tror det ikke. Derfor kan en yderligere negativ korrektion de kommende uger være en glimrende mulighed for at træde ind i aktien. Vi overvejer genkøb af Novo til Pensionsporteføljen efter en længere pause.

Positivt momentum i danske bankaktier ved at tone ud?

Vi har det seneste halve år været meget positive generelt på danske aktier, og de fleste bankaktier er også steget ganske flot. Meget tyder nu på, at det er på tide at træde ud af de mindre og mellemstore bankaktier.

For det første ser det ud til, at udlånstabene igen er på vej opad.

For det andet er der nu klare indikationer på, at dansk økonomi igen bremser op. Og det vil sandsynligvis også ramme bankaktierne. Der er selvfølgelig særlige bankhistorier, som betyder, at der er undtagelser:

Danske Bank på rette spor – og mere til:

Som det fremgår af analysen af Danske Bank, ser vi et helt andet positivt billede af udviklingen i den danske storbank end hovedparten af analytikerne. På næsten alle operationelle parametre var der solid fremgang i bankens forretning - med en stor undtagelse: Nemlig store kurstab på beholdningsindtjening, hvor bankens rolle som market maker kostede dyrt under markedsturbulensen i juli og august.

Jeg ser solid fremgang i aktien de næste måneder. Vi beholder Danske Bank i pensionsporteføljen, hvor den nu har givet en gevinst på over 30 procent.

Vestjysk Bank – frem og tilbage på grund af salgsprocessen:

Vi undrer os fortsat over, at staten har så travlt med at sælge banken, med mindre der er tale om en nødredning, fordi kapitalen er ved at løbe ud. Det, tror vi, er ikke tilfældet, da bankens akkumulerede hensættelser er meget store.

Under alle omstændigheder har vi med den aktuelle aktiekurs på 13,3 en solid gevinst i Pensionsporteføljen på over 30 procent, og et hurtigt salg vil måske skære noget af denne gevinst, men ikke det hele. Fredag steg aktien knap 6 procent.

Rockwool fortsat en solid langsigtet vækstcase:

Vi trådte ud af Rockwool i Pensionsporteføljen efter meddelelsen om, at opførelsen af den nye kinesiske fabrik var udskudt på ubestemt tid. Siden er aktien korrigeret ned. Men der er indikationer på, at korrektion nu er ved at være afsluttet, og vi overvejer derfor genkøb til Pensionsporteføljen.

Rockwool er fortsat en solid langsigtet case, som vi gerne vil deltage i. Det er også en relativt defensiv aktie, som næppe vil blive ramt hårdt af et generelt tilbagefald på aktiemarkederne.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser af danske aktier til private investorer. Som ny kunde kan du prøve tre numre af AktieUgebrevet gratis.