Fem aktier du burde have købt i 2012

Pandoras indsats for at vende skuden, ser indtil videre ud til at have båret frugt, når man ser på selskabets kursgevinst. Berlingske Business har set nærmere på årets aktievindere.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smykkekoncernen Pandora gik ud af 2011 med en del ridser i emaljen. Men de investorer, der alligevel bevarede tiltroen til selskabet, kan nu lægge en pæn gevinst i smykkeskrinet.

Ud over SmartGuy – som først blev børsnoteret i november – er Pandora den mest stigende aktie i 2012 indtil videre (fra 1. januar til 27. november). Aktien er røget i vejret med 118,7 procent.

"Pandora har taget et stort tigerspring i den rigtige retning i 2012," siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef hos Sydbank.

Hans forklaring på aktiesuccesen er dels, at selskabet startede året på et meget lavt niveau – Pandora var det fjerde mest faldende aktie i 2011 – men også, at selskabets plan om at lave en turnaround ser ud til at være lykkedes. Pandora har blandt andet givet sine forhandlere mulighed for at levere dårligt sælgende dyre smykker tilbage, så der er blevet plads til nye kollektioner, der er faldet i kundernes smag

"Grundlæggende kan man sige, at forhandlerne har et meget stærkere varesortiment nu, som kunderne også ser ud til tage godt imod både i Europa og USA. Især prognoserne fra USA, som er Pandoras største marked, ser opløftende ud,« siger Bjørn Schwarz.

Nye markeder bærer frugt

Selskabet Skako, der producerer produktionsanlæg, tiltrækker normalt ikke ret meget opmærksomhed på fondsbørsen, men selskabet ryger alligevel ind som nummer to på listen over de mest stigende selskaber med en kursgevinst på 93,7 procent.

Ifølge Bjørn Schwarz er en af forklaringerne, at selskabet har haft held med at dreje forretningen over mod vækstmarkeder uden for Europa.

»Man har blandt andet i løbet af året fået en ordre i Australien: Det betegner selskabet selv som et gennembrud på det marked. Og det har givetvist været en katalysator for kursudviklingen i Skako,« siger han.

Gamechanger-aftale

Biotekselskabet Genmab er nummer tre på highscore-listen med en kursgevinst på 86,2 procent. Årets helt store begivenhed var, da selskabet i slutningen af august kunne offentliggøre en stor aftale med den amerikanske medicinalgigant Johnson og Johnson om Genmabs kræftmiddel, Daratumumab.

Aftalen som det danske selskabs topchef, Jan van de Winkel, kaldte for en "gamechanger", betød, at Genmab fik 800 millioner kroner i kassen med det samme og mulighed for yderligere en milliard dollar i milepælsbetalinger.

Slankekur hjalp Sjælsø Gruppen.

Efter at 2011 blev et rædselsår for Sjælsø Gruppen med et bundlinjetab på næsten en milliard kroner, har ejendomsselskabet fået et comeback i år med en kursgevinst på 83,3 procent.

Det skyldes ifølge Bjørn Schwarz i høj grad, at selskabet har været på slankekur og fundet købere til sine aktiviteter både i Norge og projektbyggeriet Margretheholm ved Holmen i København.

"Der er generelt en voksende interesse for udlejningsejendomme blandt investorerne. Det gør, at aktionærerne har fået et mere positivt syn på Sjælsø, og det betyder også, at den finansielle situation i selskabet er blevet forbedret i løbet af året,« siger bankanalytikeren.

Forsikring overskygger bank-dårligdomme

Alm. Brand har i flere år kæmpet med store tab og nedskrivninger pga. den store portefølje af udlån til økonomisk trængte landmænd. Tabene driller stadig Alm. Brand – men ikke helt så meget som tidligere.

Til gengæld går forsikringsforretningen forrygende. Derfor ender koncernen som nummer fem på listen over de mest stigende aktier med et samlet hop på 71,8 procent.

"Banken er begyndt at køre lidt bedre, selvom der fortsat er lang vej hjem til et overskud i den del af forretningen. Men det forhold, at forsikringen kører så godt, som den gør, og at man begynder langsomt at tygge sig igennem problemerne i banken har været medvirkende til, at aktiekursen er steget fra et meget lavt niveau," siger Bjørn Schwarz.

Krystalkuglen for 2013

Og spørger man bankøkonomen, er der tegn i sol, måne og nøgletal på, at næste 2013 bliver »same procedure« som i år.

"Som vi ser det globale vækstbillede lige nu, vil 2013 komme til at minde meget om 2012, altså med en vækst omkring tre procent. Og vi har en lille smule forbedret vækstudsigter for eurozonen i forhold til den recession, vi har set i 2012," siger han og fortsætter:

"Med henblik på brancher i Norden ser vi de kommende måneder det største potentiale indenfor finans, industri og sundhed."