Fem aktier du aldrig skulle have købt i 2012

Det er aldrig sjovt at tabe. Og hvis man har rykket kampen ind på fondsbørsen, kan det også blive en dyr fornøjelse. Berlingske Business har set nærmere på årets aktietabere.

Rederiet Torm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Året 2012 har for mange aktionærer været et særdeles indbringende år. Fondsbørsen er indtil nu steget samlet 22 pct., men ikke alle var inviteret med til festen. Berlingske Business har sammen med investeringsøkonom Per Hansen hos Nordnet set nærmere på årets aktietabere.

Biotekselskab uden værdier

Neurosearch blev årets største taber med et fald på 81,2 procent. Biotekselskabet har haft et turbulent år, der kulminerede med et halvårsregnskab, hvor selskabet afslørede en negativ egenkapital og nedskrev værdien af det sidste håb i porteføljen, lægemidlet Huntexil til nul kroner.

I efteråret lykkedes det alligevel at få solgt rettighederne til Huntexil til den israelske kopiproducent Teva for omkring 200 mio. kr. Men selskabet er stadig i en svær økonomisk situation og et lysende eksempel på, hvorfor private investorer bør gå langt uden om biotekselskaber, mener Per Hansen.

»Neurosearch har eksisteret i mere end 20 år og har aldrig har fået bragt et projekt til produkt. De udfordringer, der er på vejen hen mod målet i den her branche, er så kolossalt store, at det risikojusterede afkast er ufatteligt ringe. Så private investorer bør altid holde sig væk fra biotek,« siger Per Hansen.

Bank søger mage inden årets udgang

Sparekassen Lolland er nummer to på taberlisten med et kursfald på 61,5 procent. Banken tabte stort på krisen, og af regnskabsbøgerne for tredje kvartal fremgår, at Sparekassen Lolland kun lige lever op til Finanstilsynets solvenskrav med en margin på 121 millioner kroner.

Bankens topchef, Ulrich Jespersen, leder i øjeblikket efter en køber eller fusionspartner. Målet er at have en plan på plads for bankens overlevelse inden årsskiftet.

Vestas og historien om en bristet klimaboble

Med en halvering af markedsværdien er Vestas det tredjemest faldende selskab. Året har været præget af spekulationer om et partnerskab med japanske Mitsubishi og slunkne ordrebøger.

»Vestas’ nedgang er historien om en boble, der brast inden for alternativ energi. Boblen toppede i 07-08, dengang man talte rigtig meget om klimaforandringer. Det gør man stadigvæk, men nu er der ingen, der investerer i forhold til de her klimaforandringer,« siger Per Hansen og fortsætter:

»Men Vestas-ledelsen har også været fantastisk ringe til at fortælle investorerne om udviklingen i virksomheden. De laver den ene nedjustering efter den anden, skifter regnskabsprincipper og alt muligt andet. Og selv om der måske ligger gode grunde bag, er den samstemmende overskrift for stort set alle meldinger fra Vestas, at de er negative,« siger han.

Betonselskab falder tungt

Nummer fire på listen over årets aktietabere er selskabet H+H, der producerer beton og andre materialer til byggeindustrien. Aktien er faldet med 43,4 procent.

»Selskabet er ramt af faldende aktivitet i branchen. Men årets helt store kurs-tricker var, at de tyske konkurrencemyndigheder i foråret forbød en fusion med det tyske selskab Xella. Tyskerne har i flere år været interesserede i det danske selskab og kører nu en appelsag for at få omgjort beslutningen,« siger Per Hansen.

Torm fik en redningsplanke, men aktieværdien druknede.

Det kriseramte rederi Torm er igen i år på listen over de mest faldende selskaber med en nedgang på 40,9 procent.

Året blev overordnet set positivt for Torm, der fik en restruktureringsaftale på plads med sine banker. Aftalen sikrer selskabet finansiering frem til 2016, men den betyder samtidig, at aktionærernes værdier bliver udvandet til en tiendedel.

Krystalkuglen for 2013

Hvis man gerne vil have et bedre aktieafkast i 2013 end i 2012, er det ifølge Per Hansen en god idé at vende blikket mod de defensive selskaber.

»Som vi står lige nøjagtig i dag, er der meget, der peger i retningen af, at 2013 kan blive lidt ligesom 2012, og så vil de selskaber, der klarer sig bedst, være dem, der ikke er særligt følsomme over for de økonomiske konjunkturer,« siger han.