Fejl med Mærsk-aktie skaber uro

En fejlhandel med aktier i A.P. Møller - Mærsk er årsagen til ekstraordinært voldsomme udsving i børsindekset C20. Aktierne blev solgt til to kroner stykket og sendte indekset i dørken.

Nu gik det lige så godt med et aktieindeks på den pæne side af nul efter mange dage med voldsomme fald - og så drønede C20 pludselig i rødt med voldsomme 15 procent.

Hvis det var sandt, ville det være en af historiens værste børskriser, men det er det heldigvis ikke.

Fondsbørsen OMX Group har netop meddelt, at man tvangsannullerer en lang række fejlhandler i A.P. Møller - Mærsks A- og B-aktier, som kortvarigt skabte forvirring om retningen for dagens aktiemarked.

Fra klokken 11.48 til klokken 11.50 gik en række handler igennem Fondsbørsens handelssystem, hvor både A-aktier og B-aktier i Mærsk blev solgt for bare to kroner stykket. Den rigtige pris for aktien fredag middag er cirka 63.000 kroner for én aktie.

Efter rettelsen er C20-indekset tilbage på sporet med en stigning på lige omkring en halv procent.

Det drejer sig ifølge Fondsbørsen om handler med A-aktien fra trade id 163 til trade id 202, begge inklusive, og for B-aktiens vedkommende trade id 1384 til trade id 1507.

Tvangsannullationen følger af Fondsbørsens regelsæt om handler, der åbenlyst er forkerte:

"En fejl, hvorom der ikke kan herske tvivl, eller et uheld, der er forårsaget af en teknisk eller manuel fejl på NOREX-børsen/-børserne, hos det enkelte medlem eller hos medlemmets kunder," som det hedder i regelsættet."