Fed-udmeldinger sendte europæisk aktiemarked sydover

Aktiemarkederne i Europa lukkede torsdag stort med fald over en bred kam, idet de reagerede på forlydender fra den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité om, at den så småt er parat til at reducere sine støtteopkøb inden for de kommende måneder.

Læs mere
Fold sammen

I Frankfurt lukkede det toneangivende DAX-indeks 0,07 pct. lavere, mens CAC 40 i Paris faldt 0,2 pct. Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks tabte 0,01 pct. Derimod endte det britiske FTSE 100-indeks uændret.

Nogle af medlemmerne i den amerikanske centralbanks pengepolitiske udvalg - FOMC - vurderede på det seneste møde i slutningen af oktober, at en reduktion af de kvantitative lempelser kan iværksættes i løbet af "de kommende måneder".

Begrundelsen var ifølge medlemmerne, at der er bedring at spore i økonomien. Samtlige medlemmer - med undtagelse af ét - ønskede dog at vente mindst en måned for at få flere indikationer på, at økonomien er på rette vej, før tempoet i aktivopkøbene ændres.

Den melding påvirkede aktiehandlen, vurderede Michael Ingram, der er markedsstrateg hos BGC Partners i London, ifølge Bloomberg News.

- Der har været en mangel på overbevisning og momentum i det europæiske marked. Marts er stadig den måned, der ser mest sandsynlig ud i forhold til tidspunktet for en nedtrapning af opkøbsprogrammet, men meget kan stadig nå at ændre sig. Data for økonomien har endnu ikke vist tegn på, at der vil komme en aftrapning lige foreløbig, sagde han.

Blandt de europæiske selskaber var der fokus på teleselskabet Vodafone, hvis administrerende direktør, Vittorio Colao, ifølge Bloomberg News sagde, at selskabet er åben over for potentielle købere. Vodafone-aktien lukkede med en stigning på 1,2 pct.

Den britiske-svenske medicinalgigant Astrazeneca steg 2,8 pct., efter at børshuset Citigroup vurderede, at Astrazeneca i 2014 kan ende med at fokusere på mulige fusioner og overtagelser.

Omsætningen hos Carlsberg-konkurrenten SABMiller udviklede sig stort set fladt i første halvår af 2013/2014, hvor den samlede omsætning for gruppen landede på 17,56 mia. dollar mod en omsætning på 17,48 mio. dollar i samme periode i 2012/2013. Til gengæld voksede resultatet før skat til 2,43 mia. dollar fra 2,26 mia. dollar. Aktien i SABMiller lukkede med et fald på 0,6 pct.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk