Fed-forvirring giver ubeslutsomme investorer

De globale markeder ved ikke, hvad de skal stille op med meldingerne fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, længere.

New York Stock Exchange (NYSE), 17. september 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW GOMBERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forvirringen på grund af modsatrettede meldinger er total efter sidste uges beslutning om at fastholde rentesatserne uændret.

Men siden beslutningen har fire af Federal Reserves topfolk argumenteret for, at renterne bliver løftet i år, og dermed stået i kontrast til den stigende konsensus om, at centralbanken vil vente.

Dermed er markedsstemningen afhængig af, hvem der tilfældigvis sidst har kommenteret forholdet mellem forbedringer i den indenlandske økonomi kontra bekymringer om globale forhold.

Topchef i Federal Reserve of San Francisco, John Williams, der at finde blandt de midtsøgende FOMC-medlemmer, betegnede søndag sidste uges beslutning om at forsinke en renteforhøjelse som "et tæt opløb."

Begrundelsen for at vente var ifølge centralbankchef Janet Yellen blandt andet, at amerikansk økonomi står over for nye trusler fra udlandet.

Men opbremsningen i Kina vil næppe forsvinde inden årets udgang, ligesom den stærke dollar heller ikke står til at blive svækket i nærmeste fremtid.

Og efter at Federal Reserve of St Louis og kollegerne i Richmond i weekenden blandede sig i koret af renteforhøjelses prædikanter, påpegede chefen for Federal Reserve of Atlanta, Dennis Lockhart, mandag, at han er overbevist om, at det meget anvendte udtryk "senere i år" fortsat er gældende.

Ses der på markedets reaktion, giver rentefutures nu en 20 pct. stor chance for en renteforhøjelse på det kommende FOMC-møde den 28. oktober, mens der er 47 pct. sandsynlighed for, at det vil ske på årets sidste møde - den 16. december.