FED-bossens »vink med en vognstang« sendte prompte aktiemarkederne på retræte

De største amerikanske indekser blev sendt ud i store fald fredag, efter at topchefen for den amerikanske centralbank bedyrede, at inflationsbekæmpelsen ikke er overstået.

FED-chef Jerome Powells otte minutter lange tale fredag resulterede ifølge Bloomberg i, at verdens dollarmilliardærer på dagen mistede, hvad der svarer til 582 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige som aktieinvestorerne havde fået vejret, kom chefen for den amerikanske centralbank, Fed, med en mavepuster.

Inflationen skal ned, koste hvad det vil. Også selvom det så går ud over borgeres privatøkonomi, skubber virksomheder ud over kanten eller sætter gang i en recession, lod han forstå fredag på det økonomiske symposium Jackson Hole.

Fed-chef Jerome Powells melding om, at yderligere rentestigninger kan være lige om hjørnet, sendte de største amerikanske indeks ud i store fald efter ellers at have genvundet terræn hen over sommeren.

Dow Jones faldt fredag med tre procent, S&P 500 faldt med 3,3 procent og Nasdaq med fire procent. Herhjemme endte afsmitningen med at resultere i et fald på 1,9 procent på C25-indekset.

»Det er for os et vink med en vognstang om, at Powell ikke vil indstille renteforhøjelserne, bare fordi vi ser flere svage nøgletal og måske endda store stigninger i arbejdsløsheden,« sagde Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, også til Berlingske efter talen.

Jerome Powells otte minutter lange tale resulterede i, at verdens dollarmilliardærer mistede, hvad der svarer til 582 milliarder kroner. Værst gik det til for Amazon-stifter Jeff Bezos, der ifølge Bloomberg så sin personlige formue falde med næsten 50 milliarder kroner.

Inflationsbekæmpelse vigtigere end at undgå recession

Efter at inflationen i USA faldt i juli til 8,5 procent fra 9,1 procent, håbede mange, at centralbanken ville begynde at holde i igen med de store rentestigninger. Hen over sommeren havde det blandt andet budt på to renteforhøjelser på 0,75 procentpoint.

Men selvom Jerome Powell fredag ikke sagde, præcis hvordan yderligere rentestigninger vil se ud, og hvornår de vil komme, forventer mange nu, at centralbanken vil spille ud med endnu en rentestigning på 0,75 procentpoint i september, hvilket vil bringe den amerikanske styringsrente op på omkring tre procent.

»Mens den lavere inflation i juli er velkommen, er en enkelt måneds forbedring ikke nok til, at centralbanken er sikker på, at inflationen er på vej ned,« sagde Powell og henviste til, at centralbanken søger at få inflationen ned omkring bankens erklærede mål på to procent.

»Det er inflationen, der tæller, og ikke andet. Her er vi meget enige med Powell. Det er desværre den situation, som vi nu befinder os i, fordi man er kommet for sent i gang med at stramme pengepolitikken. Derfor forventer vi også, at amerikansk økonomi nu bevæger sig mod en recession. En recession, der til en vis grad bliver udløst af netop Powell og co.,« sagde Søren Kristensen fra Sydbank til Berlingske fredag.