Farligt spil i kapitalfonde

Partnerne i kapitalfondene skal undgå at læse alt for meget i historiebøgerne. For gør de det, er det nu, at de skal holde sig fra at hente nye milliarder og bruge dem på at købe danske virksomheder.

I Danmark er erfaringerne med kapitalfonde noget kortere end i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidspunktet kan nemlig næsten ikke være dårligere timet, når man ser tilbage i tiden. For når aktiemarkederne klarer sig godt, går det dårligt for de fonde, som samtidig køber flittigt ind, viser talrige undersøgelser. Det er nemlig nu, at risikoen for at betale for meget for virksomhederne er stor. Når priserne falder, udhuler det hele gevinsten ved at forbedre og gøre de opkøbte selskaber mere effektive.

I en ny forskningsartikel beskriver Robert Splid, ekstern lektor ved CBS, hvordan de amerikanske kapitalfonde historisk har klaret sig bedst i første halvdel af 1980erne, 1990erne og i årene op til 2005. De perioder er kendetegnet ved, at aktiemarkederne først senere i de enkelte årtier nåede deres højdepunkter.

I Danmark er erfaringerne med kapitalfonde noget kortere end i USA. Op til finanskrisen blev mange danske investeringer også hjulpet af stigende priser på virksomheder. Men krisen udhulede afkastene, og de danske fonde endte med at måtte kæmpe hårdt for at levere acceptable afkast på mange af de investeringer, der var foretaget inden krisen.

Nu er aktiemarkederne igen steget, og det danske C20-indeks har netop krydset 800, hvilket er det højeste niveau nogensinde. Alligevel er fondene igen klar til at købe op, for alt tyder på, at Axcel og Polaris lykkes med at hente henholdvis fem og tre mia. kr. til nye virksom­heder.

Begge fonde har tidligere foretaget pæne investeringer, hvor særligt Axcels investering i den danske smykkekoncern Pandora skiller sig ud – en investering, som sandsynligvis er den bedste, en dansk kapitalfond nogensinde har foretaget.

Men begge fonde har også haft alvorlige smuttere. Polaris kæmper fortsat med den skrantende Babysam-koncern, mens Axcel reelt måtte forære møbelkæden IDdesign med Ilva og Idémøbler væk til rigmanden Lars Larsen. Men succeserne har trods alt været flere end fias­koerne.

Krisen har dog skilt nogle danske kapitalfonde fra. Katastrofefonden Dania Capital, der arbejdede med penge fra herreløse Realdania, har for længst givet op. Dania Capital mislykkedes totalt, og fondens selskaber gik enten konkurs eller blev solgt med store tab, herunder blandt andet møbelkæden Biva.

Så slemt er det ikke gået for Odin, en anden dansk kapitalfond, der opstod i årene umiddelbart før finanskrisen. Men det dårligt timede tidspunkt har også medført, at succeserne er til at overse, og Odin er en fond, som vil få sværere ved at forsætte.

Fremtiden vil vise om, Axcel og Polaris kan overraske, og trods erfaringer fra fortiden er der fonde, som også har klaret sig pænt i årene efter gode aktieår.