Familieeje slår børsnoterede i krisetiden - avis

De store familieejede koncerner er kommet langt bedre gennem krisen end de største børsnoterede selskaber.

Familiekoncernen Lego har klaret sig godt igennem krisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Det skriver Jyllands-Posten.

Siden 2008 er indtjeningen i de største af de danske virksomhedsikoner med familien som ejere vokset dobbelt som meget som gennemsnittet af industriselskaberne noteret på børsen. Også omsætningen er steget markant mere. Eksperter peger på, at koncerner som Danfoss, Grundfos, Lego, Ecco, Bestseller og Jysk var økonomisk velpolstrede, da krisen satte ind. Samtidig kan de holde fast i en langsigtet strategi, fordi de ikke skal stå til regnskab på børsen hvert kvartal.

- De familieejede koncerner er typisk finansielt konservative. I den krise, vi har været igennem, var netop adgangen til finansiering vanskelig, og det har givet de familieejede en stor fordel. De kan under en krise udnytte mulighederne og komme foran de selskaber, der er afhængige af adgang til ekstern kapital, siger Steen Thomsen, professor på handelshøjskolen Copenhagen Business School til Jyllands-Posten.

En gennemgang af fem års regnskaber for de største familieejede koncerner viser, at den samlede indtjening er steget med 140 pct., mens de børsnoterede har øget indtjeningen med 70 pct. Omsætningen for familievirksomhederne voksede med 43 pct., mens de børsnoterede så en vækst på 17 pct.

/ritzau/FINANS