Faldende råvarepriser og lavinflation skubber aktier op i Asien

De fjernøstlige aktiemarkeder ligger med generelle stigninger fredag morgen. Kraftige fald i oliepriserne ventes at få en inflations-opbremsende effekt globalt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med adskillige centralbankers frygt for en allerede for lav inflation står flere pengepolitiske stimuli nu allerøverst på dagsordenen.

- De store centralbanker har forsøgt at presse inflationen op, men faldet i oliepriserne vil gøre det vanskeligt. ECB og Bank of Japan vil sandsynligvis øge deres respektive stimulus-indsats, hvis de skal nå inflationsmålene, noterer markedsstrateg Stan Shamu fra IG i Melbourne i et notat ifølge Bloomberg News.

I Tokyo har en lang række nøgletal fået investorernes opmærksomhed. Især skuffende data for detailsalget og fra prisstignings-fronten er sprunget i øjnene og har sendt den japanske yen mod nye lavpunkter.

Samtidig øges sandsynligheden for, at Bank of Japan vil kommer med endnu stærkere lempelser end de allerede enorme obligationsopkøb.

Det toneangivende Nikkei-indeks stiger 1,2 pct., og det brede Topix-indeks øger 1,2 pct.

I Shanghai og Shenzhen kan forventningerne til nye pengepolitiske lempelser aflæses direkte i omsætningen, der nu har gjort Kina til verdens næststørste aktiemarked efter at have overhalet Japan som for første gang i tre år.

Handelslinket mellem Hongkong og Shanghai har åbnet det kinesiske marked for udenlandske investorer og der er mere at komme efter, vurderes det.

- Jeg har stadig en meget positiv holdning til de kinesiske aktier. De handles til en lav værdiansættelser, siger chefstrateg Dickie Wong fra Kingston Financial Group i Hong Kong ifølge Bloomberg News.

Shanghai Composite stiger 1,4 pct., og CSI 300-indekset ligger med et plus på 1,2 pct. Hongkongs Hang Seng stiger 0,4 pct.

Blandt de får negative børser ligger Sydney med et fald i ASX-indekset på 1,6 pct. Det er landet store råvare-industri som er sendt til tælling af de kraftige prisfald på så godt som alle råvarekategorier.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på melle nul og 0,3 pct. i den asiatiske handel.