Fald på Wall Street ved halvårsafslutning

Det amerikanske aktiemarked sluttede andet kvartal af med kursfald. Alligevel kan investorerne notere et plus på 2-4 pct. i de tre toneangivende aktieindeks i kvartalets løb trods de store udfordringer, som juni har budt på.

I juni blev en positiv udvikling med en lang række af månedlige stigninger brudt med fald i størrelsesordenen 3 pct. i de tre indeks.

Fredag sluttede Dow Jones Industrial Average med et fald på knap 0,8 pct. i 14.909,60, og det bredere S&P 500-indeks endte godt 0,4 pct. lavere i 1606,23. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset lukkede til gengæld med et marginalt plus i 303,25.

Dermed kan investorerne gøre status over første halvår. Dow Jones er i perioden steget 13,8 pct., mens S&P 500-indekset ved udgangen af halvåret ligger med et plus på 12,6 pct. Nasdaq er steget med 12,7 pct.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles mandag morgen med fald på 0,1-0,2 pct. i Asien.

Fredag var det igen de mange indikationer fra Federal Reserves topflok, som fik markedet til at dykke. Jeremy Stein, der er blandt de stemmeberettigede ved de pengepolitiske møder, prøvede at gyde lidt olie på vandene ved at notere, at markederne har overreageret på indikationerne om, at centralbanken vil reducere de pengepolitiske lempelser i takt med, at økonomien forbedres. Han betegnede en reduktion af de kvantitative lempelse i september som "hypotetisk".

Dermed fulgte Jeremy Stein op på torsdagens udtalelser fra Federal Reserve Bank of New Yorks topchef, William Dudley, der pointerede, at centralbanken kan forlænge sit obligations-opkøbsprogram, hvis økonomien ikke lever op til prognoserne.

- Investorerne hører alle de forskellige Fed-topchefers taler, og det budskab, de forsøger at sende, giver ikke nødvendigvis et klarere billede, end tilfældet var med Bernanke i forrige uge, siger markedsstrateg Robert Pavlik fra Banyan Partners i Florida til Bloomberg News.

Aktiemarkederne har været særdeles volatile, siden Federal Reserves topchef, Ben Bernanke, i en tale til politikerne i Washington sagde, at centralbanken kan afvikle stimulus-programmet senere på året, hvis økonomien fortsætter med at forbedres.

/ritzau/FINANS