Fald over hele linjen på aktiemarkedet

De store europæiske aktiemarkeder falder 0,5-0,9 pct., og følger således de asiatiske aktiemarkeder, som mandag morgen faldt tilbage. I det danske eliteindeks C20, som falder 0,9 pct. til 277,46, undgår ingen aktier at blive trukket ned.

Læs mere
Fold sammen
Novo Nordisk falder 0,9 pct. til kurs 284, efter at selskabet er kommet i de svenske myndigheders søgelys i forbindelse med bestikkelse. Det drejer sig om en tur til Sydafrika for ca. 200 svenske læger og sygeplejersker, som Novo Nordisk sponsorerede tilbage i 2006. Det er anden gang i år, at Novo Nordisk bliver indblandet i en bestikkelsessag.

Lundbeck falder 1,2 pct. til kurs 103, på trods af at selskabets Alzheimers medikament Ebixa formentlig kan se frem til, at der ingen konkurrence vil komme fra GlaxoSmidthKline's medikament Avandia. En ny undersøgelse, som blev præsenteret på en international konference om Alzheimer, viser nemlig, at GlaxoSmidthKline's tidligere storsælgende diabetesmiddel Avandia ikke hjælper på Alzheimer-sygdommen. Analytikere havde ellers forventet, at Avandias salg ville øges med 300 mio. dollar om året, idet det også kunne virke mod Alzheimers, men de nye resultater er derimod endnu et tilbageslag for Avandia. Undersøgelsen af Avandia har løbet i seks måneder, og 553 patienter med mild til moderat Alzheimer er blevet testet, men Avandia formåede ikke signifikant at forbedre de testedes tilstand.

Carlsberg åbner 1,4 pct. lavere i kurs 316,5, efter at intense fusionsspekulationer mandag morgen sendte de store japanske bryggerier op. Bryggerierne stiger efter, at en avis har fremført rygter om en kommende fusion imellem Japans største brygeri Kirin Holdings og bryggeriet Suntory Holdings. Spekulationerne går på, at fusionen vil blive gennemført i 2009, og det sendte Kirin Holdings op med 7,8 pct., mens Japans tredjestørste bryggeri Sapporo lukkede 6,1 pct. højere.

H+H International ligger uændret i kurs 306, efter at Danske Bank har sænket sin anbefaling af den danske porebetonelementproducent til "reducer". Storbanken ser mulighed for nedjusteringer i 2010, da risikoen for en nedgang i omsætningen fortsat er til stede.

SAS åbner 0,9 pct. højere i kurs 2,24, efter at vicekoncernchef i SAS John Dueholm, har udtalt til nyhedsbrevet Take Off, at SAS ikke vil komme til at tabe på salget af sin andel i British Midland. John Dueholm venter, at salget af BMI-andelen vil blive gennemført i år, og han pointerer, at salget ikke vil påvirke regnskabet negativt. Så det vil blive solgt til minimum den bogførte værdi. Det er langstrakte forhandlinger om Lufthansas køb af Britich Airways andel som har stået i vejen for gennemførelsen af salget. Derudover understøtter den faldende oliepris SAS-aktien, da det vil bevirke, at SAS' omkostninger til brændstof vil mindskes.

Den hollandske elektronikkoncern Philips er mandag morgen aktuel med det første store europæiske regnskab for andet kvartal. Koncernens omsætning skuffede analytikerne, mens driften var bedre, end hvad analytikerne havde forventet. Philips omsætning faldt til 5,2 mia. euro i andet kvartal fra 6,46 mia. euro, mens driften (EBITA) dykkede til 118 mio. euro fra 413 mio. euro. Philips stiger 1,8 pct. i den indledende handel.

RB-Børsen