Fald i Kinas udlån bekymrer på kort sigt

Udstedelsen af ny finansiering i Kina faldt i oktober ifølge en ny rapport fra landets centralbank til 476,7 mia. yuan, godt 520 mia. kr., i oktober fra 1302 mia. yuan i september. Det var samtidig markant mindre end analytikernes forventninger på 1050 mia. yuan, skriver Bloomberg News.

Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Kinas samlede udlån steg betydeligt mindre end ventet i oktober, og faktisk var det den tredje svageste vækst i udlånet siden finanskrisen. Det er på kort sigt lidt bekymrende, da Kinas vækst i en vis udstrækning er kreditdrevet, og det er naturligvis noget, vi vil holde øje med i de kommende måneder, skriver Jyske Banks seniorøkonom, Kim Fæster, i en kommentar.

Faldet i låntagningen sker på trods af, at Kinas centralbank har sænket renten seks gange siden november 2014, og viser de udfordringer, som Kinas regering har med at fastholde den økonomiske væksts niveau.

- Den svage kreditvækst stiller spørgsmålstegn ved, om de pengepolitiske lempelser fra centralbanken er effektive med hensyn til at understøtte væksten. Det er dog værd at understrege, at hovedparten af de seneste vækstsignaler fra Kina har været relativt solide, og det er beroligende i relation til frygten for en hård landing. Det gør problemet med aftagende kreditvækst lidt mindre akut. På lidt længere sigt skal Kina have styr på gældsætningen, påpeger seniorøkonomen.

For anden måned i træk blev låntagningen trukket ned af faldende lån i udenlandsk valuta. Kim Fæster siger, at det er positivt, fordi det gør de kinesiske virksomheder lidt mindre følsomme over for svækkelser i valutakursen samt renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

- Gældsætningen i Kina er absolut en af vores store bekymringer, fordi den er steget ganske kraftigt siden finanskrisen. Og noget af det verden absolut ikke har behov for, er en gældskrise i Kina, skriver Jyske Banks seniorøkonom.