Fængsel for aktiefusk i netbanken

Selv små gevinster ved kursmanipulation straffes hårdt.

Kursmanipulation for selv meget små beløb kan sende dig bag tremmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan for nogle investorer være fristende at udnytte mulighederne ved handel med aktier på internettet til at sikre sig en hurtig gevinst. Men det er altså hamrende ulovligt, og domstolene slår hårdt ned på forseelsen, også selv om der er tale om små beløb. Det viser den foreløbige retspraksis på området, og den bliver snart suppleret med yderligere et par håndfulde sager.

Det oplyser Finanstilsynet, som samtidigt på det kraftigste advarer private investorer imod at forsøge sig med lidt for kreative handler via netmægleren eller netbanken.

"Investorer afsætter nemlig tydelige "elektroniske spor", og både Finanstilsynet, OMX og bankerne har automatiske overvågningssystemer, der slår alarm, når der sker forsøg på kursmanipulation. Risikoen for at blive opdaget er med andre ord meget høj, og samtidig viser retspraksis, at domstolene ser med stor alvor på overtrædelser af forbudet mod kursmanipulation," skriver Finanstilsynet i sin advarsel.

I den halve snes sager, der er afgjort siden 2005, er der i flere tilfælde idømt ubetingede fængselsstraffe på 30-40 dage. I en enkelt sag blev en investor idømt ubetinget fængsel for en sag, hvor hans gevinst var 820 kroner, så det er ikke størrelsen af bedrageriet, det kommer an på. Myndighederne forsvarer ganske enkelt tilliden til markederne.

Sådan foregår svindlen

Finanstilsynet er i sin advarsel ikke bange for at give opskriften på, hvordan typisk kursmanipulation foregår:

"Kursmanipulation sker som regel i mindre aktier med lav omsætning, hvor selv små ordrer kan føre til relativt store kursudsving. Et typisk eksempel er, at investoren lægger en lille købsordre ud til en kurs, der er højere end markedskursen. Umiddelbart efter sætter investoren sin egen beholdning af den samme aktie til salg, og derved "tvinger" han banken til at købe til den kunstigt høje kurs, idet strakshandelssystemet køber og sælger til de bedste kurser, der stilles i markedet. Herefter sletter investoren sin egen købsordre. Resultatet er altså, at investoren har fået solgt sine aktier til en kunstigt høj kurs – problemet er bare, at det er ulovligt."

Finanstilsynet oplyser, at yderligere cirka 10 sager af denne type på vej til politiet og domstolene.

Læs også: Netmæglerne haler ind på bankerne