Facebook lancerer ny konkurrent til Youtube

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Regis Duvignau

Godmorgen,

Velkommen til dagens nyhedsoverblik. A.P. Møller stjæler opmærksomheden i torsdagens erhvervsaviser med historien om en ny kapitalfond. Vi zoomer ind på den historie, men først ser vi nærmere på dagens øvrige vigtige erhvervshistorier.

1
Facebook går i struben på Youtube

Streamingstjenesten Youtube har siddet tungt på markedet for online-videoer i årtier. Det vil Facebook meget gerne lave om på, og derfor lancerer virksomheden bag verdens største sociale medie nu en konkurrerende løsning under navnet Watch. Det oplyser Facebook i et blogindlæg.

»Vi introducerer Watch, en ny videoplatform på Facebook. Watch vil være tilgængelig på mobiltelefon, computer, laptop og i vores TV-apps. Videoerne vil bestå af episoder - live eller optagede - og følger et tema eller en historie,« skriver Facebook.

Rygterne, om at Facebook ville lave TV-shows, har svirret på diverse medier gennem den seneste måned, men Watch ser ud til at ligne Youtube mere end forventet, skriver amerikanske CNBC. Tjenesten vil blandt andet gøre det muligt lettere for brugerne at opdage videoer uden for deres eget feed. Samtidig vil tjenesten give brugerne mulighed for følge videoer produceret af deres favoritkunstner eller brand som Beyoncé eller FC Barcelona.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Spekulation i statsstøtte? Nye vindmøller pilles ned

I nærheden af Randers drejer vingerne på ti høje vindmøller rundt. Men det bliver de måske ikke ved med. For hvis det står til ejeren tages de snart ned, på trods af at møllerne endnu ikke er ni år gamle og tilsammen har fået omkring 125 mio. kr. i støtte. Det skriver Berlingske Business.

Når ejeren Wind Estate planlægger at pille de ti vindmøller ned, skyldes det, at de har opbrugt deres statsstøtte. Sætter ejeren i stedet nye møller op, modtager han støttekroner på ny. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er fortørnet og vil nu foreslå et nyt støttesystem.

3
Mærsk-arving vil skyde milliarder i Afrika

Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk går nu helt nye veje. Mærsk-arving og adm. direktør Robert Uggla stifter således en ny kapitalfond ved navn A.P. Møller Capital, der i første omgang har Afrika i kikkerten.

»Ideen om at skabe en kapitalfond er skabt af Robert Uggla. Jeg har samlet et team, som er ledet af fire partnere, der alle har mange års erfaringer i at investere i mindre udviklede lande,« siger den tidligere topchef for APM Terminals Kim Fejfer, der skal stå i spidsen for den nye fond.

Fejfer estimerer, at den afrikanske investeringsfond vil have en forventet levetid på ti år og kaste 10-15 investeringer af sig. Og det er der hårdt brug for i det 113 år gamle olie- og shippingkonglomerat, vurderer Jens Christian Hansen, der er Berlingskes erhvervskommentar.

»Set med Mærsk-briller anes i den grad nytænkning bag denne Afrika-fond, og set udefra må man formode, at Uggla har været drivkraften i dette projekt. Mærsk-familiens udspil kommer på et sent tidspunkt, men når det er sagt, er det godt set at koble A.P. Møller-navnet sammen med pensionskassernes pengerigelighed,« skriver Jens Christian Hansen i en analyse.

Læs mere i Berlingske Business her.

4
Topøkonom: Stigende renter er en kæmpe trussel

Pludselige rentestigninger udgør den største trussel mod verdensøkonomien. Det mener Kenneth Rogoff, der er økonomiprofessor fra Harvard University og tidligere cheføkonom i Den Internationale Valutafond (IMF).

Kenneth Rogoff har tidligere vurderet nedgangen i Kinas vækst som den største trussel mod den globale økonomi. De rekordlave renter har dog ændret ved den opfattelse, da husholdninger og virksomheder har øget gældssætningen markant, påpeger han.

»Hvis noget skulle ske, der sender renterne i vejret, vil det afsløre en række bløde punkter,« siger Kenneth Rogoff til BBC.

Det sker i dag

 • TDC lægger tallene for 2. kvartal på bordet kl. 08.00.
 • Dong Energy kommer også kvartalsregnskab kl. 08.00.
 • Danmarks Statistik offentliggør tal for inflationen i juli kl. 09.00.
 • Københavns Lufthavn kommer med seneste trafikstatistik kl. 12.30.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, anbefaler i dag investorerne at holde øje med følgende tre ting:

 • På den geopolitiske scene er det efterhånden svært at se, at ordkrigen mellem Nordkorea og USA kan optrappes yderligere. Markedsreaktionen har indtil nu været forudsigelig men behersket, og det er sjældent en god ide for investorerne at forsøge af finnavigere i et sådan miljø.
 • På nøgletalsfronten kommer der i dag fransk industriproduktion kl. 8.45 og amerikanske producentpriser kl. 14.30. De vil næppe rykke meget i markedet, men er alligevel gode at holde øje med.
 • I eftermiddag kl. 16.30 dansk tid vil William C. Dudley, som er medlem af den amerikanske centralbanks rentekomite, holde en tale, som kan kaste lys over de kommende vigtige beslutninger fra den amerikanske centralbank.

Det sker på markederne

Det amerikanske aktiemarked lukkede i går med mindre fald på grund af spændinger mellem USA og Nordkorea. Af samme årsag er der også tale om aktiekursfald i Asien torsdag morgen.

 • Nikkei 225: -0,3 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: -1,6 pct.
 • Sydkoreas Kospi: -1,1 pct.
 • China Shanghai Composite: -1,1 pct.
 • Amerikanske aktiefutures: -0,3 pct.