Europas regnskaber halter efter de amerikanske

De amerikanske virksomheder har indtil videre overrasket positivt, men de europæiske virksomheder får svært ved at gøre de amerikanske selskaber kunsten efter.

Foto: MARK RALSTON.
Læs mere
Fold sammen
Den amerikanske regnskabssæson er godkendt - og det bliver helåret også, hvis økonomien holder dampen oppe. Værre ser det ud på den europæiske side af Atlanten, hvor virksomhederne for alvor begynder at kunne mærke den økonomiske krise.

Sådan lyder vurderingen fra Nordea på baggrund af de regnskaber, som foreløbig er tikket ind fra amerikanske virksomheder.

»Selskaberne har indfriet forventningerne. 73 procent har overrasket positivt i forhold til analytikernes forventninger, og med de vækstforudsætninger, de har haft i første og andet kvartal, må man sige, at det er ret godt,« siger chefstrateg Henrik Drusebjerg.

Udviklingen på aktiemarkedet tegner et lignende billede med en stigning på 15,3 procent i aktieindekset S&P 500 siden årsskiftet.

Anderledes ser det ud for de europæiske virksomheder, som generelt ligger i et andet gear end de amerikanske. Regnskabssæsonen er langt fra overstået i Europa, men der tegner sig allerede et tydeligt billede, vurderer Henrik Drusebjerg. Den økonomiske krise trækker et blodrødt spor gennem virksomhedernes regnskaber.

»Der er flere, der har skuffet, end der har overrasket positivt. Det, man begynder at se i regnskabssæsonen nu, som ikke har været så tydeligt før, er den store og udtalte, økonomiske forskel mellem Europa og USA. USA har vækst, mens recessionen i Europa begynder at blive tydeligere,« siger Henrik Drusebjerg.

Den stærkere udvikling i USA er blandt de ting, der holder hånden under en stor del af de europæiske virksomheder, som kommer gennem regnskabsaflæggelsen med skindet på næsen.

»Europa er langt mere afhængig af USA end vice versa. De amerikanske selskaber henter kun en lille del af deres indtjening i Europa, mens de europæiske selskaber kan hente en lille fremgang, hvis de er eksponerede mod USA eller fjernøsten. Det koster, at hovedparten primært er eksponeret mod egen region,« siger Henrik Drusebjerg.

Han understreger dog, at der også er anledning til bekymring i USA. De amerikanske virksomheder forventer en stigende indtjening i andet halvår især i fjerde kvartal, men det vil kun lykkes, hvis amerikansk økonomi fortsætter de gode takter.

»Hvis de indtjeningsforventninger skal være realistiske så skal vi have noget mere vækst. Kommer det ikke, så vil vi få en del nedjusteringer i andet halvår,« siger Henrik Drusebjerg.»Der er masser af tal, der peger på vækst i andet halvår, men vi mangler at se det. De sidste to år er aktiemarkedet steget rigtig flot, samtidig med at indtjeningen i virksomhederne har ligget fladt. Nu kommer en af de ting til at give sig, og vi håber på, at det er indtjeningen, der kommer op,« siger Henrik Drusebjerg.