Europas aktier kan ikke følge dansk optimisme

Mens de danske aktier har fået en god start på december, er billedet et lidt andet, når man skæver til de største europæiske aktieindeks.

Her er det den røde farve, der dominerer først på eftermiddagen mandag, selv om der også er rentestigninger at spore de fleste steder.

Generelt sker det også under en omsætning, der er under det glidende gennemsnit. FTSE 100-indekset i London falder med 0,6 pct., CAC 40 i Paris dykker med 0,3 pct., mens det tyske DAX-indeks er nogenlunde uændret.

Sidstnævnte er hjulpet af en positiv opgørelse af PMI-indekset for fremstillingssektoren i november, der uventet endte på 52,7 mod ventet 52,5 blandt økonomerne ifølge Bloomberg News.

Til gengæld skuffede PMI-opgørelsen fra Spanien efter ellers at have udviklet sig positivt de foregående måneder. Det rammer det spanske IBEX-indeks, der falder med 0,9 pct.

På aktiesiden står tyske Thyssenkrupp for det største udsving i Stoxx 600-indekset. Desværre for stålproducenten er det med negativt fortegn. Selskabet forsøger at øge sin kapital gennem et frasalg af sin amerikanske stålfabrik til Arcelormittal og Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation for 1,55 mia. dollar - eller 8,5 mia. kr.

Thyssenkrupp-aktien falder med 8,6 pct. til 17,61 euro i Frankfurt, mens Arcelormittal stiger med 2,4 pct.

I Rusland letter flyselskabet Aeroflot med 3,8 pct. efter et flot regnskab for tredje kvartal. Aeroflot løftede sit nettooverskud med knap 90 pct. til 544 mio. dollar sammenlignet med samme periode sidste år. EBITDA-marginen blev 26,9 pct. i perioden, og det applauderer investorerne.

Ifølge den tyske finansavis Handelsblatt vil Deutsche Telekom skære op mod 6000 arbejdspladser væk i et forsøg på at løfte selskabets indtjeningsevne. Ifølge Bloomberg News bliver besparelserne præsenteret ved et bestyrelsesmøde den 12. december. Deutsche Telekom falder med 0,3 pct.