Europas aktier fortsætter op efter stærke nyheder

De europæiske aktiemarkedet stiger solidt over en bred kam fredag.

Læs mere
Fold sammen

Det sker efter en stribe positive nyheder. Det paneuropæiske Europa Stoxx 600-indeks nærmer sig dermed det højeste niveau siden 2008.

Markederne drager næring fra et sæt positive tal for erhvervstilliden i Tyskland, hvor Ifo-indekset steg, både når det kommer til udsigterne til fremtiden og synet på den nuværende situation. Samtidig har ECB fortalt, at banker i Eurozonen har tilbagebetalt 137 mia. euro. fra den nødlån, de modtog for godt et år siden.

Det sender tyske DAX op med 1,2 pct., mens franske CAC40 stiger 0,6 pct. I England stiger FTSE 100 kun marginalt, holdt tilbage af foreløbige tal for BNP-væksten i fjerde kvartal, der viste en tilbagegang på 0,3 pct. kvartal til kvartal. Europa Stoxx 600 stiger 0,1 pct. Holder stigningen måneden ud, vil indekset ifølge Bloomberg have oplevet sin længste stime af månedsvise plusser siden 1997.

- Markedet skal højere. Det er stadig undervurderet, og ethvert fald skal ses som en købsmulighed. Dataene fra ECB viser, at det finansielle marked er i bedring. At nogle af bankerne kan tilbagebetale lån viser, at pengemarkedet igen er åbnet for dem, siger porteføljemanager hos Old Mutual Asset Managers Kevin Lilley til Bloomberg News.

ECB's tal sender bankaktierne op over en bred kam, hvor 39 ud af 46 banker i Europa Stoxx 600 stiger. Bedst går det for Banca Monte Paschi, der stiger 8,7 pct.. Det efter rygter om en hjælpende hånd til den trængte bank fra staten.

Det går til gengæld ned ad bakke for Nokia, hvis aktie dykker med 5,5 pct. til 3,114 euro efter at være faldet 5,5 pct. torsdag oven på sit regnskab for fjerde kvartal. Det sker efter frygt for, at salget af billige mobiltelefoner er ved at falde helt fra hinanden, og at salget af de nye smartphones ikke kan vokse hurtigt nok til at opveje dette.

Samtidig har Danske Markets nedjusteret sin anbefaling til sælg fra hold og flere andre banker har advaret mod, at aftalen med Microsoft kan blive en dyr affære for Nokias likvider.