Europæiske teknologiaktier lider under USA-skuffelser

Skuffende regnskaber fra Google og Microsoft sent torsdag vejer tungt på de europæiske teknologiaktier i fredagens handel.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Aktier som britiske ARM Holdings og den tyske softwaregigant SAP er med til at trække underindekset for teknologi ned til et fald på 1,1 pct. i det europæiske Stoxx 600-indeks.

Samlet ligger Stoxx 600 kun 0,1 pct. lavere, og i de toneangivende landeindeks i London, Paris og Frankfurt er der fald på 0,2 til 0,3 pct.

Google skuffede fælt med en indtjening på 9,56 dollar per aktie, hvor markedet havde sat næsen op efter 10,80 dollar per aktie. Annonceindtægterne skuffede, og aktiemarkedet har reageret med at sende Googles aktiekurs på Frankfurt-børsen 4,3 pct. ned.

Microsoft falder endnu mere i Frankfurt efter et regnskab, der også viste meget lavere indtjening end forudset. Desuden nedskriver selskabet sine Surface-tavlecomputere med 900 mio. dollar. Microsoft-aktierne ligger 7,6 pct. lavere på den tyske børs.

De to it-skuffelser har hevet hele sektoren ned af frygt for, at de er udtryk for en generel opbremsning på området.

Andetsteds giver norske Schibsted og svenske Electrolux med topplaceringer i Stoxx 600 lidt oprejsning til den nordiske region, der torsdag gjorde sig negativt bemærket med store fald til blandt andre Atlas Copco, Nokia og Orkla.

Mediekoncernen Schibsted stiger 7 pct. til 302,3 nkr. efter et regnskab, der viste et stærkt kvartal for onlineannoncer og aviserne VG, Aftenposten og Aftonbladet.

Electrolux løftes 4,9 pct. takket være et regnskab, som var nogenlunde som ventet på resultatsiden, men også indeholdt lovende udsagn om det amerikanske marked for hårde hvidevarer.

Nederst i Stoxx 600 ligger hollandske Vopak, der har nedjusteret sine forventninger til 2013 og planlægger at sælge nye aktier for at rejse 350 mio. euro. Vopak, som driver tankterminaler, falder 5,4 pct. til den laveste kurs siden starten af maj.

/ritzau/FINANS