Europæiske aktier roder rundt i laveste niveau i mere end to år

Det er ikke kun i Danmark, at Vestas og Pandora løber med overskrifterne, da de to aktier ligger i henholdsvis top og bund i Europa. Vestas er helt i toppen, mens Pandora ligger blandt de ti mest faldende europæiske aktier.

Det er ikke kun i Danmark, at Vestas og Pandora løber med overskrifterne, da de to aktier ligger i henholdsvis top og bund i Europa. Vestas er helt i toppen, mens Pandora ligger blandt de ti mest faldende europæiske aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den brede europæiske indeks, Stoxx 600, ligger med et fald på 1,8 pct. i indeks 308,44 efter et fald mandag på 3,5 pct. Indekset er faldet syv dage i streg og er i det laveste niveau siden juni 2013, hvis ellers niveauet holder til lukketid tirsdag.

Ellers er det bankaktier, der for anden dag i træk får kursprygl, mens også mineaktier er ilde stedt.

Gruppen af banker i Stoxx 600-indekset er den gruppe, der falder næstmest - faktisk til det laveste niveau siden 2013, mens mineaktier (basic resources, red.) falder mest.

Græske banker som Eurobank Ergasias og Alpha Bank ligger i bunden med fald på henholdsvis 17,8 pct. og 9,8 pct. Der er frygt for, at specielt sydeuropæiske banker ikke er godt nok polstrede til at håndtere nedturen.

Derudover blev Deutsche Bank ramt mandag, idet der var spekulationer om, hvorvidt banken kan betale sine obligationer. Og trods forsikringer fra banken om, at banken i stand til det, falder aktien også tirsdag. Deutsche Bank udvider mandagens fald på 9,5 pct. med 2,9 pct. tirsdag.

Goldman Sachs sender mineaktierne ned tirsdag. Det britisk-chilenske mineselskab Antofagasta har således en hård dag på børsen i London, efter at Goldman Sachs har været ude at pille ved sine anbefalinger til virksomheder i branchen.

Mineselskabernes fremgang de seneste to uger er uberettiget - for der er ikke sket ændringer i udbud og efterspørgsel, lyder det fra Goldman Sachs ifølge Bloomberg News.

Goldman Sachs giver nu Antofagasta-aktien anbefalingen "sælg" mod tidligere "neutral". Mineselskaberne Rio Tinto og Anglo American havde i forvejen anbefalingen "sælg", og den bliver fastholdt.

Med et dyk på 8,7 pct. tirsdag er Antofagasta i bunden af det paneuropæiske indeks. Aktien havde ellers været inde i en positiv udvikling og havde vundet noget af det, den havde tabt først på året. Den var nede at ramme 340,60 pence 20. januar, men nåede en kurs på 456,70 pence 8. februar.

Goldman Sachs-anbefalingerne koster også for en række øvrige aktier. Anglo American falder for eksempel 8,7 pct., mens Glemcore falder 7,5 pct. i Stockholm.

Det finske selskab Outotec , der ligesom danske FLSmidth leverer udstyr til den globale mineindustri, har haft stor tilbagegang i fjerde kvartal og venter sig et svært 2016 med pressede markedsvilkår. Den melding er med til at sende selskabets aktie ned.

I regnskabet fra Outotec fremgår det, at selskabet for indeværende år blandt andet venter en omsætning på mellem 1,0 og 1,2 mia. euro. Til sammenligning realiserede finnerne for hele 2015 en omsætning på 1,201 mia. euro.

- Markedet blev svækket sidste år, og svækkelsen tog til mod slutningen af året. Det brede interval i forventningen reflekterer den nuværende volatilitet og manglende gennemsigtighed i markedet, skriver Outotec i regnskabet.

På driften må det finske selskab notere et minus på 31 mio. euro i kvartalet. I samme periode året før hentede selskabet et overskud på 2 mio. euro.

Aktien falder 19,5 pct. i Helsinki til 2,88 euro.