Europæiske aktier: Mineselskaber og bilproducenter stiger op til topmøde

Et kommende møde mellem Kina og USA om landenes langvarige handelstvist har fredag skabt optimisme på aktiebørserne verden over.

De kinesiske myndigheder har ifølge Reuters meldt ud, at repræsentanter fra de to lande mødes mandag og tirsdag, og det medvirker til at løfte sektorer som bilbranchen og industri- og mineselskaber, der tidligere har vist sig følsomme over for de to landes handelskrig.

»Vi regner ikke med et væsentligt gennembrud den 7.-8. januar, men når det er sagt, så er der, når der tages højde for værdiansættelserne på aktiemarkederne, plads til, at markederne er positivt overraskede,« siger Edward Park, der er viceinvesteringschef hos Brooks Macdonald, til Reuters.

Råvareselskaberne klarer sig bedst på brancheniveau med en stigning på 3,1 pct. Herefter følger bankaktierne, der ligger 2,3 pct. højere, og bilproducenterne, der ligger til en gevinst på 2,2 pct.

Blandt enkeltaktierne stiger Fiat Chrysler med 3,1 pct., Daimler ligger 2,6 pct. højere, og BMW er gået frem med 2,1 pct. Mineselskaberne Antofagasta og Anglo American stiger henholdsvis 3,6 pct. og 3,3 pct., og prisstigninger på olie - i øvrigt for femte børsdag på stribe - løfter Lundin Petroleum med 4,6 pct. og Tullow Oil med 4,3 pct.

Selskabsspecifikt lægges der mærke til Bayer, der stiger 3,5 pct., efter at selskabet ifølge Bloomberg News har vundet en delsejr i et amerikansk retsopgør omhandlende ukrudtsmidlet glyfosat. En dommer har skåret sagen om glyfosats påståede relation til kræft til på en måde, så det er til ugunst for sagsøger.

/ritzau/FINANS