Europæiske aktier klar til kurshop

Efter pæne kursstigninger i både USA fredag og Asien mandag morgen står de europæiske aktier nu klar til at hoppe et sted mellem 0,8 og 1,8 procent i vejret, når markedet åbner om lidt.

Læs mere
Fold sammen
Der er lagt i kakkeloven til stigende aktiekurser mandag. Ikke bare herhjemme, men over det meste af Europa.Japanske aktier er i hvert fald suset i vejret med stor fart mandag. Opturen er på mere end tre procent. De stigende kurser skyldes især, at der er ved at brede sig en tro på, at et globalt økonomisk opsving er under optræk.Stigningen i Nikkei-indekset til over 10.500 kommer efter, at også de amerikanske aktier fredag lukkede med store plusser.Dermed er de amerikanske aktier nu oppe på det højeste niveau i ni måneder. Her blev opturen i sidste uge forstærket af udtalelser fra den amerikanske nationalbankdirektør, Ben Bernanke. Han sagde, at den globale økonomi er på vej ud af recession.Fortsat er der dog en del bekymringer om udviklingen på det kinesiske aktiemarked, hvor kurserne er faldet de sidste uger.Der er også valg til det japanske parlament den 30. august i år, hvilket også er med til at skabe lidt usikkerhed.

Japansk valg
De fleste analytikere siger, at resultatet af det japanske valg mere eller mindre er indregnet i de aktuelle kurser.

Men mange investorerne er tilbageholdende, før de rent faktisk se resultaterne.

Offentlige meningsmålinger viser, at oppositionen, Det Demokratiske Parti, står til at vinde valget. Nogle målinger viser, at partiet kan kunne vinde så meget som 300 ud af de i alt 480 pladser i parlamentet.

Der er delte meninger om, hvad det vil betyde for aktiemarkedet. Nogle mener, at det demokratiske parti vil indføre skrappere miljøregler til skade for erhvervslivet og konkurrenceevnen.

Andre siger derimod, at en jordskredssejr til demokraterne vil være det bedste scenario for markedet, da det ville betyde en stærk, effektiv regering.

Især Canon, der er verdens største fremstiller af digitale kameraer, steg kraftigt mandag, nemlig med seks procent. Men også Toyota Motor Corp., Mitsubishi Corp og flere andre af de store japanske selskaber blev handlet godt op i kurs.

Det toneangivende Nikkei-indeks steg 3,2 procent til 10.560,33 mandag. I sidste uge tabte indekset dog 3,4 procent. Stiger indekset til over 10.630,38 vil det nå på det højeste niveau i ti måneder.Det bredere Topix-indeks steg 2,4 procent til 969,80.