Europæiske aktier holdt sig på toppen

Begrænsede stigninger prægede mandag udviklingen i de europæiske aktier, der startede dagen på det højeste niveau i 23 måneder.

I London sluttede FTSE-indekset med en stigning på 0,2 pct., mens CAC 40 i Paris steg 0,1 pct. Det tyske DAX-indeks faldt 0,3 pct.

Det fælleseuropæiske STOXX 6000 sluttede stort set uændret, efter at to ugers stigninger har bragt indekset op på det højeste niveau siden februar 2011 og 3,5 pct. højere end ved årets begyndelse.

- Markedet har klaret sig ret godt og er i toppen af handelsintervallerne, konstaterer chefen for europæiske aktier hos Royal London Asset Management Andrea Williams over for Bloomberg News og fortsætter:

- Der er nogen risiko for et tilbagefald, med mindre vi får nogle gode tal fra selskaberne og nogle optimistiske udmeldinger.

Der ventes i indeværende uge regnskaber fra 45 STOXX-600 selskaber.

Mandag fik de europæiske aktiemarkeder gode amerikanske nøgletal for ordreindgangen på varige goder i december. Tallet viste en stigning på 4,6 pct. eller mere end dobbelt så meget som ventet af analytikerne ifølge estimater fra Bloomberg News.

- Det er vigtigt, at data fortsætter med at vise fremgang i den amerikanske økonomi, noterer Andrea Williams.

Blandt dagens kursvindere på den europæiske scene sås hollandske ASML, der producerer udstyr til fremstilling af halvledere. Citigroup er blandt de finanshuse, der har opgraderet anbefalingen - i Citis tilfælde fra "neutral " til "køb". Og aktien steg 2,7 pct.

Transportselskabet TNT Express steg 3,4 pct. - også efter en opjustering af anbefalingen - nemlig fra "neutral" til "køb" hos UBS.

Omvendt kostede en nedgradering af anbefalingen den britiske detailkæde Debenhams et kursfald på 2,8 pct. Morgan Stanley har sat anbefalingen ned til "equal weight" fra "overweight", skriver Bloomberg News.