Europæiske aktier forsøger at holde fast

Det går tirsdag eftermiddag lidt ned ad bakke på de fleste europæiske aktiemarkeder, uden at de toneangivende indeks for alvor har sluppet fredagens topniveauer.

Læs mere
Fold sammen

Det britiske FTSE 100-indeks stiger marginalt med 0,1 pct. og har dermed sat kurs mod det højeste niveau siden midten af 2008. I Frankrig og Tyskland ligger de toneangivende indeks begge 0,3 pct. lavere, men de er fortsat nær de højeste niveauer i fem år.

- Da markederne allerede har posteret væsentlige stigninger i år, så er handlerne blevet mere krævende i forhold til de positive signaler for at opretholde momentum, vurderer Jonathan Sudaria fra Capital Spreads ifølge Bloomberg News.

Der er dog flere positive islæt. Det britiske bookmakerselskab William Hill stiger med godt 4 pct. til 382,2 pence på London-børsen. Ledelsen har tirsdag annonceret, at omsætningen voksede 12 pct. sidste år, mens driftsresultatet ventes at lande på på 330 mio. pund. Årsregnskabet offentliggøres først den 1. marts.

Også mineselskabet Anglo American ligger 2 pct. højere trods en markant nedskrivning på 4 mia. dollar på et jernmalmprojekt i Brasilien. Forklaringen på den positive reaktion skal findes i markedets forventninger. Ifølge JPMorgan Chase frygtede investorerne, at nedskrivningen ville være endnu større.

På Stockholmsbørsen falder Sandvik med 0,9 pct. til 105,1 skr. efter årsregnskabet. Sandvik, der ligesom danske FLSmidth sælger udstyr til mineindustrien, oplevede i fjerde kvartal et fald i ordreindgangen på 5 pct. i sin minedivision. Derimod voksede salget med 10 pct. til 9812 mio. skr., mens driftsresultat var næsten uændret 1373 mio. skr. mod 1389 mio. skr. i samme periode sidste år. Dermed faldt overskudsgraden til 14 pct. fra 15,3 pct.

I USA fortsætter strømmen af regnskaber tirsdag, og der er foreløbigt flest positive overraskelser. Ford fik et resultat pr. aktie i fjerde kvartal på 0,31 dollar mod ventet 0,25 dollar. Eli Lilly fik et overskud på 0,85 dollar mod ventet 0,79 dollar, og Pfizer landede et resultat på 0,47 dollar mod ventet 0,44 dollar.

Endelig har Yahoos regnskab mandag aften givet anledning til lidt optimisme og ventes at løfte webportalens aktie fra åbningen. Futures på de toneangivende, amerikanske indeks indikerer dog samlet små fald i størrelsesordenen 0,2-0,4 pct.

En halv time efter børsåbningen på Wall Street, vil den amerikanske forbrugertillidsindikator få opmærksomhed. Der ventes et fald til 64,0 i januar fra 65,1 i december.