Europæiske aktier: Danske aktier ligger helt i top i negativt Europa

Danske Ambu og GN forsøger at hanke en smule op i de europæiske aktieindeks onsdag, hvor en sur stemning har indfundet sig på tværs af Europa.

Ved middagstid ligger det britiske FTSE 100-indeks 0,8 pct. lavere, det franske CAC 40-indeks dykker 1,7 pct., mens det tyske DAX-indeks går 0,2 pct. tilbage. Det danske eliteindeks, C25, er omvendt et af de få lyspunkter med en stigning på 1,2 pct.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ligger til et fald på 0,9 pct., og her er det særligt råvaresektoren, der trækker ned med et samlet dyk på 3,5 pct.

Ifølge Bloomberg News er flere mine- og stålselskaber tynget af de svage kinesiske PMI-tal, der blev offentliggjort natten til onsdag dansk tid.

Målingen fra fremstillingssektoren ramte det laveste niveau, der er registreret siden maj forrige år, og samtidig var indekset i december end del under økonomernes forventninger.

Det er medvirkende til, at selskaber som Arcelormittal, Glencore og Anglo American falder med mellem 5,2 pct. og 4,4 pct. på børserne i Europa ved middagstid onsdag.

AMBU OG GN TRÆKKER MEDICINALSEKTOR OP

I toppen af indekset har medicinalsektoren placeret sig på trods af et fald på 0,1 pct. Med til at trække op er de danske aktier Ambu og GN, som stiger henholdsvis 6,5 pct. og 4,7 pct. onsdag.

De store stigninger betyder også, at de to danske aktier er de absolutte højdespringere i det fælleseuropæiske indeks.

Medicoselskabet Ambu har klaret sig godt på børsen den seneste tid, og 11 ud af de 13 seneste handelsdage er aktien endt i plus. Der er dog fortsat langt til toppen i august, hvor aktien kostede mere end 274 kr.

GN følger efter med en stigning på 5,1 pct. til 255,80 kr. Amerikanske JPMorgan har angiveligt offentliggjort en positiv analyse for høreapparatkoncernen, der udpeges som et "top pick" i medtech-sektoren.

Omvendt trækker det britiske medicoselskab Convatec, der er en konkurrent til danske Coloplast, ned i indekset, da aktien dykker 5,6 pct. på børsen i London.

/ritzau/FINANS