Europæiske aktier blev pressede af makroøkonomi

Risiko for fortsat besvær med at få væksten i Europa på højkant, og udsigt til at økonomien i USA faktisk er i bedring, var den bekymrende sandwich, der torsdag eftermiddag gav de europæiske aktiemarkeder dårlig smag i munden.

Læs mere
Fold sammen

Chefen for Den europæiske Centralbank, Mario Draghi, udtalte sig efter torsdagens rentemøde nedtrykkende om europæiske økonomi plaget af bl.a. højere råvarepriser og sløv eksportudvikling. Samtidig viste amerikanske tal for væksten i tredje kvartal og antallet an nytilmeldte ledige i sidste uge sig bedre end ventet.

Reaktion var fald i de toneangivende europæiske indeks. I London sluttede FTSE 100-indekset 0,2 pct. lavere, CAC 40 i Paris faldt 1,2 pct., og DAX-indekset i Frankfurt mistede 0,6 pct.

Det brede fælleseuropæiske indeks Stoxx 600 sluttede 0,9 pct. lavere med medicinalsektoren som den eneste i plus.

På selskabsniveau var der kurshug til forsikringskoncernen Vienna Insurance for fjerde dag i træk på grund af en ukendt investors storsalg af aktien. Torsdag var kursfaldet på 5,2 pct.

På skyggesiden i europæisk aktiehandel befandt sig også den tyske detailkæde Metro, efter at Morgan Stanley har nedgraderet sin anbefaling af aktien til "ligevægt" fra "overvægt". Aktien faldt med 4,8 pct.

Sydbank var efter varsling af nedskrivninger på 850 mio. kr. blandt dagens uheldigste europæiske aktier med et kursfald på små 4,5 pct.

Det britiske papirselskab DS Smith steg 4,1 pct. efter præsentation af halvårsregnskab med et overskud på linje med målsætningerne.

Øverst på plussiden sluttede medicinal- og kemikoncernen Merck med en stigning på 4,9 pct. efter overtagelse af AZ Electronic Material for små 15 mia kr. i en handel, der giver Mercks kemidivision nye muligheder for at udvide sine aktiviteter. Merck KGaA laver også flydende krystalteknologier til LCD-skærme.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk