Europa/aktier: Spanske banker skraber bunden i rødt Europa

Foto: PAU BARRENA

Resultatet af torsdagens regionalvalg i den spanske region Catalonien har fredag sendt de spanske banker til bunds i det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks, der viger 0,1 pct.

De spanske banker Caixabank og Banco de Sabadell ligger nederst i det paneuropæisk indeks med fald på henholdsvis 3,5 og 3,1 pct., mens Banco Santander og Banco Bilbao Vizcaya ligeledes er at finde i bunden med fald på 1,7 og 1,5 pct.

Banksektoren er den mest faldende i Stoxx 600-indekset med et fald på 0,5 pct.

Valget i Catalonien endte med en sejr til den politiske blok, der kæmper for en løsrivelse fra Spanien.

De tre separatistpartier - Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya og Candidatura d'Unitat Popular - sikrede sig absolut flertal i det catalanske parlament med 70 ud af 135 pladser.

Det har fået den afsatte catalanske præsident, Carles Puigdemont, der siden han blev afsat i oktober har været i eksil i Bruxelles, til at ytre ønske om at komme hjem til Catalonien.

Øverst i Stoxx 600-indekset ligger det franske selskab Eutelsat Communications med en stigning på 4 pct.

Kepler Cheuvreux mener, at selskabet er på vej i den rigtige retning ved at mindske sine risici og optimere sine pengestrømme, og det har fået finanshuset til at løfte sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold".

Det britiske FTSE 100-indeks øger som eneste store europæiske indeks en smule og lægger 0,1 pct. til, mens det tyske Dax-indeks falder med 0,2 pct., og det franske Cac 40-indeks falder med 0,3 pct.

Værst ser det dog ud for det spanske Ibex 35-indeks, som falder 1,1 pct. oven på torsdagens valg i Catalonien.

/ritzau/FINANS