Europa slæber sig af sted i første gear

Uansvarligt overforbrug i årevis svækker eurozonen. Hjælpepakker har reddet Grækenland og Irland - men hvad nu, hvis Portugal, Spanien og Belgien følger efter?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Der er kun én succeshistorie at fortælle fra Europa - og den handler om Tyskland, som er den af verdens store, rige økonomier, der klarer sig bedst.

Det er den tyske motor, der næsten alene har holdt resten af Europa - og i særdeleshed eurozonen - oven vande i det forløbne turbulente år. Resten af kontinentet er blevet indhentet af mange års uansvarligt overforbrug - i private husholdninger, virksomheder og regeringer - og nu strammes bæltet overalt.

Den gældskrise, der begyndte i Grækenland i foråret, truede resten af året med at flytte videre, og i slutningen af året ramte den også Irland.

Massive hjælpepakker fra resten af eurozonen - det vil i den grad især sige Tyskland - hindrede de sammenbrud i Athen og Dublin, som ville have haft uoverskuelige følger.

Frygten for at græske og irske tilstande skal smitte resten af Europa har fået andre europæiske regeringer til præventivt at hæve skatterne og spare på de offentlige udgifter. Det land, der er gået hårdest frem, er Storbritannien, som ikke er medlem af eurozonen - men mange andre følger efter.

De svage væksttal, som Europa har oplevet de seneste par år, ventes ifølge Den Internationale Valutafond (IMF) at fortsætte næste år. Prognosen er, at kun Tyskland - og tre-fire mindre lande, herunder Danmark - vil opleve vækstrater på over to procent, mens alle andre ventes at lande på mellem nul og to procent.

Den negative vækst fra 2008 og 2009 er altså væk, men Europa slæber sig alligevel kun lige akkurat af sted i første gear. Risikoen for et tilbagefald er reel, fordi regeringernes spareplaner og ofte også øgede skatter kan bremse den svage vækst. Ingen tør udelukke, at det kan føre til en endnu større krise i eurozonen i 2011.