Europa: Olie- og råvareindeks i frit fald

Mandag ved middagstid er langt størstedelen af de europæiske aktier badet i rødt. Faktisk er 596 ud af de 600 aktier i det brede, fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks i minus. Allerværst går det ud over sektorkategorierne "råvarer" og "olie/gas".

Indekset for olie- og gasselskaber er hårdt ramt af den finansielle uro og dykker i gennemsnit 4,8 pct. I denne kategori går det hårdest ud over det norske olieservice- og boreselskab Seadrill, der dykker 7,9 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Garcia Rawlins
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stoxx 600-indeksets råvareselskaber, som beskæftiger sig med blandt andet kul, stål og jernmalm, falder i gennemsnit 6 pct. ført an af mineselskaberne Glencore og BHP Billiton, der falder henholdsvis 6,3 og 6,1 pct.

Også indeksets olie- og gasselskaber er hårdt ramt af den finansielle uro og dykker i gennemsnit 4,8 pct. I denne kategori går det hårdest ud over det norske olieservice- og boreselskab Seadrill, der dykker 7,9 pct.

- Alle ser ud til at sælge ud. Der er panik, og der bliver ikke foretaget nogen rationelle beslutninger. Jeg tror ikke, at vi vil se noget comeback i dag. Amerikanerne vil bidrage til salgspresset i eftermiddag, og det vil måske presse markederne endnu lavere ned, siger Michael Woischneck, kapitalforvalter ved Lampe Asset Management, til Bloomberg News.

Det samlede Stoxx 600-indeks falder 4,2 pct. og er på vej mod det største fald siden 2011.

På oliemarkedet dykker den amerikanske referenceolie, wti, 3,6 pct. til 39,04 dollar per tønde, mens Nordsø-olien, Brent, falder 3,8 pct. til 43,71 dollar per tønde.

Kobber-prisen følger også markedet nedad og falder mandag 1,1 pct. til 5063 dollar per ton.

Blandt de fire virksomheder i indekset, der på trods af den finansielle uro er i plus, finder man det spanske energiselskab Abengoa og svenske Modern Times Group, der ejer Viasat og herunder TV3-kanalerne. De stiger henholdsvis 4,1 og 2,3 pct.