Europa, nu er det dig: Storbank udpeger genåbningens vinderaktier

Flyt dig USA, nu er der en ny aktieboss i byen. Efter at have haltet efter USA i mange år forudser storbanken Goldman Sachs nu, at europæiske aktier vil stråle det kommende år i takt med vaccineudrulning og genåbning.

Genåbningen er i gang i Europa. Det tegner godt for regionens aktiemarked, forudser Goldman Sachs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Så gik den ikke længere. Efter rekord på rekord på rekord snublede aktiemarkedet i denne uge, og der blev for en gang skyld lagt en dæmper på de seneste måneders ustoppelige eufori. Bekymringer om en voldsom stigning i coronatilfælde i Indien og Japan er blevet nævnt som lyseslukkeren, men lad os bare være ærlige og sige, at det vist var på tide, aktiefesten tog en pause.

Siden nytår er aktier i USA og Europa steget over ti procent – noget af en præstation, når man tænker på, at 2020 også var et kongeår for aktier, og verden stadig bakser med en pandemi og nedlukninger. På et tidspunkt skulle der trykkes på bremsen. Det blev der i starten af ugen.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks havde sin værste dag i hele 2021 i tirsdags, mens det danske eliteindeks, C25, fik barberet to procent af på to dage. Ikke mindst på grund af et ti procent stort fald i Danske Bank efter en dobbelt mavepuster med et overraskende farvel til topchefen og et søgsmål fra USA.

Bevares, den dårlige stemning varede ikke længe. Aktier er allerede på vej op igen og mulehår fra at slå friske rekorder. Den positive fortælling om genåbningerne og dertil hørende økonomiske boom har endnu en gang trumfet bekymringer om stigende coronasmitte. I Danmark har store stigninger i Ørsted og Vestas været med til at trække op, efter at den amerikanske præsident, Joe Biden, i løbet af ugen for alvor meldte USA ind i klimakampen.

Farvel til USA, hej Europa

Selvom alt tyder på, at vi hurtigt er tilbage ved det gamle, er der dog ifølge den amerikanske storbank Goldman Sachs et skift på vej. Hvor det før var amerikanske aktier, der førte an i den globale aktiefest, skal vi nu kigge et andet sted hen. Vi skal kigge mod Europa, der ikke ligefrem har brilleret i at få rullet vacciner ud og få genåbnet de slunkne økonomier. Det er også en af grundene til, at amerikanske aktier over det seneste år er steget 52 procent, mens de europæiske »kun« mestrer 35 procent.

Men vaccinefodslæbet ser ud til at vende nu, og det er den helt store drivkraft bag Goldmans begejstring for europæiske aktier. Banken forventer, at 34 procent af befolkningen i de fire største eurolande (Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien) vil være vaccineret i slutningen af maj og 53 procent i slutningen af juni. I marts var kun 12 procent i de fire lande vaccineret.

Med den prognose i hånden forudser Goldmans økonomer, at euroområdet over de kommende tre kvartaler vil opleve økonomisk vækst på 8,5 procent og allerede i slutningen af 2021 være tilbage på niveauet før coronakrisen. Det er et halvt år tidligere, end hvad økonomer ellers i øjeblikket forudsiger. Goldman er altså blandt de absolutte Europa-optimister.

Det smitter tilsvarende af på dens aktieanalyse. Banken forudser et samlet afkast for Stoxx Europe 600 på ti procent over de næste 12 måneder mod seks procent for det amerikanske S&P 500. Den forudsiger tilsvarende, at de europæiske virksomheder i 2021 kan styrke bundlinjen 40 procent i 2021. Vaccinesuccesen og opsvinget i USA er ifølge Goldman stort set indregnet i amerikanske aktier nu, hvorimod den fest kun lige er på vej til Europa.

Bank of America slår samme tone an. Banken spår, at amerikanske aktier vil falde otte procent inden slutningen af 2021, mens de europæiske kan stige fem procent.

Banker, ISS og flyselskaber

Og hvor er det så, Goldman foretrækker at investere i Europa?

Der er særligt tre grupper af aktier, som banken anbefaler. Det er vigtigt her at understrege, at de følgende anbefalinger er Goldmans og ikke Berlingskes.

Den første er banker – ligesom stort set alle andre investeringshuse anbefaler i øjeblikket. Og på trods af de europæiske bankaktiers 60 procent store optur over det seneste år er sektoren stadig blandt favoritterne. Argumentet er, at bankerne vinder på to fronter, når først økonomien begynder at buldre frem igen: 1. Stærk økonomi fører som oftest til højere renter, som fører til en forbedring af bankernes kerneforretning – at låne penge ud. Efter flere år med negative renter er det tiltrængt. 2. En stærk økonomi fører til mere låneaktivitet blandt kunder og en lavere andel af misligholdte lån. Det er altså en win-win.

Den anden gruppe er rejse- og luftfartsaktier. Rejseaktivitet er stærkt korreleret til økonomisk vækst, og særligt efter et år med strenge rejserestriktioner står de fleste europæere på spring til at komme på udflugt. At der stadig er rejserestriktioner i mange lande, dvæler Goldman ikke meget ved og sætter derfor sektoren på »køb«.

Den sidste gruppe, som Goldman peger på, er såkaldte »business services« – virksomheder inden for eksempel rengøring, kantinedrift, post og vagtværn. I Danmark tæller det blandt andre ISS.

Det skal dybest set være så Europa, som det kan blive. Jo flere penge virksomhederne tjener inden for kontinentet, jo bedre er de stillet til at drage fordel af genåbningerne. Goldman har i den forbindelse sammensat en »Domestic Europe«-aktiekurv med 61 aktier, der samlet får over 90 procent af deres omsætning inden for Europa. Blandt kendte navne er Crédit Agricole, Carrefour, Zalando, Telecom Italia, E.on, Vinci og Bouygues. Kurven dækker kun aktier for euroområdet, så der er altså ingen danske med.

Tre observationer fra mine kilder

Kinesiske aktier i korrektion

Mens aktier i USA og Europa stadig ligger omkring rekordniveauer, ser det anderledes dystert ud i Kina. Siden midten af februar er kinesiske aktier faldet over ti procent og er derfor officielt nu en teknisk korrektion. Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos ThinkMarkets, forklarer, at nedturen er kommet, fordi stærke økonomiske data har skabt bekymring om en økonomisk overophedning og høj inflation. Han frygter, at samme skæbne kan være på vej mod Europa og USA, hvor bekymringer om højere inflation også ulmer i øjeblikket.

Nye spændinger mellem Rusland og Ukraine

Den langvarige konflikt mellem Moskva og Kiev er igen blusset op, efter at Rusland har mobiliseret en masse tropper ved Ukraines grænse. Bekymringen er ifølge Michael Every, chef for markedsresearch hos Rabobank, at Rusland vil forsøge at annektere endnu en del af Ukraine, hvilket i værste fald kan føre til kampe i området. Sker det, kan det sende prisen på naturgas i vejret, siger han.

Citi om Ørsted: Sælg

»Usandsynligt, at det vil begejstre.« Sådan lyder Citigroups forudsigelse om Ørsteds regnskab, der lander i næste uge. Bankens analytiker Jenny Ping påpeger, at første kvartal blandt andet har lidt under, at vindhastigheden i Storbritannien – hvor Ørsted har store projekter – er faldet 13 procent i løbet af kvartalet. Citi har derfor en salgsanbefaling på Ørsted.