Euroen svækkes op til EU-topmøde

Hvis det ender med et Grexit - at Grækenland pakker sammen og forlader euroen - vil det ikke være enden på eurosamarbejdet. Men det vil betyde, at samarbejdet skal vise sin styrke.

GREECE PROTEST EU
Hvis det ender med et Grexit - at Grækenland pakker sammen og forlader euroen - vil det ikke være enden på eurosamarbejdet. Men det vil betyde, at samarbejdet skal vise sin styrke. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMELA PANTZARTZI

Det siger Martin Blessing, der er administrerende direktør i den tyske storbank Commerzbank, til Bloomberg News.

Med Den Europæiske Centralbank, ECB, som bagstopper, vil effekten af et potentielt Grexit fra den monetære union være håndterbar, mener Blessing.

Euro svinger op og ned i forhold til dollar i forbindelse med forhandlingerne om Grækenlands gæld. Torsdag morgen var euro blevet styrket og kostede 1,1219 dollar i forhold til 1,1185 dollar onsdag ved 17-tiden.

Men torsdag middag er euro blevet svækket igen og ligger til 1,1198 dollar per euro.

- Der er stadig ikke tegn på, at der er et gennembrud indenfor rækkevidde, siger Lee Hardman, strateg i Bank of Tokyo-Mitsubishi UF, til Bloomberg.

- Kommer der ikke en løsning, vil situationen hurtigt eskalere, og risikoen, for at Grækenland forlader eurosamarbejdet, vil være kommet nærmere. Det vil have negative konsekvenser for euroen, vurderer Lee Hardman.

Kapløbet for at nå i mål med en aftale om Grækenland spidser til. Og den hektiske mødeaktivitet, der har været i gang længe mellem Grækenland og dets kreditorer, fortsætter ufortrødent torsdag.

Grækenland har nu afleveret et revideret forslag til eurogruppens finansministre om efterspurgte reformer, der skal danne grundlag for en gældsaftale, skriver det svenske nyhedsbureau Direkt med henvisning til Østrigs finansminister, Hans Jörg Schelling. EU's finansministre skal nu kigge forslaget igennem, og eurogruppens møde er udskudt en halv time til klokken 13.30.

Klokken 16 mødes stats- og regeringscheferne i EU - og på det tidspunkt skal finansministrene fremlægge et kompromis, siger Hans Jörg Schelling ifølge Direkt.

Grækenlands nuværende støtteordning udløber 30. juni, og samme dag skal grækerne betale 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond, IMF. Det kan de næppe uden en aftale, der udløser nye lån.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk