Euro bør svækkes over for dollar i 2016

Der var store udsving i det tunge valutakryds mellem euro og dollar, da Den Europæiske Centralbank (ECB) i sidste uge annoncerede endnu en rentesænkning samt en massiv forøgelse af sine månedlige støtteopkøb.

Arkivfoto: Eurosedler. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEX VAN LIESHOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I første omgang blev euro svækket betragteligt, men da centralbankchef Mario Draghi senere løftede sløret for, at der ikke er udsigt til flere rentenedsættelser i det nuværende miljø, vendte billedet, og euro blev i stedet styrket over for dollar.

Men umiddelbart burde euro svækkes i det nuværende makroøkonomiske miljø, hvor ECB gennemfører lempelser og rentenedsættelser, mens den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er midt i en cyklus af ventede pengepolitiske stramninger.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra Paul Lambert, der er valutachef hos BNY Mellon-kapitalforvalteren Insight Investment.

»Jeg mener, at euro bør svækkes over for dollar lige nu, men markedet siger tilsyneladende, at jeg tager fejl, for den svækkes ikke lige nu. Markedet skiftede holdning efter ECB-mødet, fordi folk mener, at Mario Draghi tilsyneladende har udelukket flere rentesænkninger. Jeg er dog ikke overbevist om, at det er det, han har gjort«, siger Paul Lambert i et interview med Ritzau Finans.

»Draghi sagde, at ECB ikke venter at sænke renten på nuværende tidspunkt i det nuværende miljø. Men hvis han forventede det, ville han nok også allerede have sænket den. Han har desuden sagt det før og så sænket renten igen senere«, fortsætter valutachefen.

Efter meddelelsen om rentesænkning og flere lempelser torsdag eftermiddag blev euro svækket til 1,0822 dollar per euro, men efter Draghis udtalelser senere på eftermiddagen blev den fælleseuropæiske valuta igen styrket til 1,1218 dollar per euro. Onsdag formiddag koster en euro 1,1090 dollar.

Lempelser nok til svækkelse

Og selv hvis ECB rent faktisk ikke ender med at sænke sin indskudsrente igen, er alene udvidelsen af lempelsesprogrammet til 80 mia. euro i måneden fra 60 mia. euro i måneden nok til, at euro bør svækkes, vurderer Paul Lambert, der har en fortid hos blandt andet Bank of England, UBS, Citigroup og Deutsche Bank.

»Da yen blev svækket betydeligt i 2014 og 2015, var det ikke fordi Bank of Japan sænkede renterne. Det var på grund af flere kvantitative lempelser. Lige nu siger ECB, at renterne vil forblive lave i lang tid, og der bliver gennemført flere lempelser - samtidig med at Federal Reserve (den amerikanske centralbank, red.) har yderligere stramninger som de forventede næste skridt«, siger Paul Lambert til Ritzau Finans.

»Hvis euro alligevel ikke skal svækkes, er det fordi, at Federal Reserve alligevel ikke hæver renterne, fordi den lille opbremsning i USA, som vi har observeret, faktisk bliver større. Så kan markedet godt begynde at bekymre sig om en recession, og så kan euro klare sig relativt godt over for dollar«, fortsætter han.

Som det ser ud lige nu, indpriser markedet ikke engang en renteforhøjelser mere fra Federal Reserve, lyder vurderingen fra Paul Lambert. Men forventningen hos valutachefen er, at der vil komme endnu en renteforhøjelse i løbet af i år.

»Selv med lavere forventninger til produktionssektoren ifølge ISM-indekset vil Federal Reserve være mere fokuseret på beskæftigelse, lønninger og inflation. Derfor er der gode chancer for, at der kan komme endnu en renteforhøjelse«, siger Paul Lambert.

Insight Investment har samlet set 407 mia. pund under forvaltning fordelt på en stribe forskellige aktivklasser. BNY Mellons kapitalforvaltere har samlet set 1600 mia. dollar under forvaltning og er til stede på mere end 100 markeder i 35 lande.