EU vil have skjult børsmagt frem i lyset

Såkaldte »proxy advisors« sidder på enorm magt i danske virksomheder, hvor de sidder på udenlandske institutionelle investorers stemmer. Nu vil EU have deres magt frem i lyset.

Udenlandske investorer forlader sig i højere grad på brugen af rådgivere, hvis magt EU-Kommissionen nu vil have frem i lyset.
Læs mere
Fold sammen

Udenlandske institutionelle investorer bruger såkaldte »proxy advisors« til at rådgive og styre stemmeafgivelsen ved generalforsamlinger i danske og udenlandske virksomheder.

Rådgivernes indflydelse er stigende, og derfor vil EU-Kommissionen nu have redegjort for omfanget og lave retningslinjer for brugen, skriver Børsen.

»Det er meget vigtigt, at EU-Kommissionen tager fat i det. Ledelsen af mange af de store danske og europæiske børsnoterede selskaber er i hænderne på disse få store spillere. Proxy advisors stemmer på vegne af hundredvis af udenlandske institutionelle investorer, og de stemmer i hundredvis af selskaber i mange forskellige lande,« siger Jesper Lau Hansen, professor i erhvervsret ved Københavns Universitet, til avisen.

Formanden for Dansk Aktionærforening kalder proxy advisors en blind makker, fordi det langt fra altid er klart, hvad deres holdninger er. Mange af dem er instrueret med stramme regler for, hvad de må stemmer for og imod, og man ved ikke altid, hvad de lægger vægt på.

Mange udenlandske institutionelle investorer har ikke kapacitet til at engagere sig i alle de virksomheder, de investerer i. Derfor rådgiver proxy advisors om, hvad de bør gøre, og udfører bagefter indflydelsen ved hjælp af fuldmagter.

Op mod 53 pct. af dansk aktiekapital er i dag ejet af udenlandske investorer. Herhjemme er Glass, Lewis & Co. og Institutional Shareholder Services (ISS) de største proxy advisors.