EU vil belønne loyale investorer

Forslag om ekstra stemmer og større udbytte til langsigtede aktionærer møder stor modstand.

EU-kommissær for det indre marked Michel Barnier mener, at en gulerod til langsigtede aktionærer kan lægge en dæmper på kortsigtet spekulation. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET

Én aktie, én stemme. Sådan er stemmerettighederne bygget op for størstedelen af selskaberne i EU, men det kan snart være slut, hvis det står til EU-Kommissær for det indre marked Michel Barnier, som lægger op til at give ekstra rettigheder til loyale aktionærer. Det skriver Financial Times.

Ifølge et udkast til planen, som Financial Times er kommet i besiddelse af, vil EU give loyale aktionærer ekstra stemmerettigheder samt en større bid af kagen, når dividenderne skal fordeles. Tanken bag udkastet er et ønske om at svække investorernes incitament til at investere med kortsigtet spekulation i tankerne og derved stabilisere forholdene for selskaber og for markedet.

Belønning af loyale aktionærer i form af øgede stemmerettigheder findes allerede i nogen form i Frankrig, Sverige og Holland. I Frankrig, Michael Barniers hjemland, er det almindeligt for firmaer at fordoble stemmerne for ordinære aktionærer, som har været om bord i mindst to år.

Emnet er dog omstridt og ventes at møde modstand fra især Storbritannien og Tyskland. De to lande vil sandsynligvis være utilfredse med, at forslaget favoriserer særinteresser og underminerer investorernes rettigheder.

Dokumentet afspejler et skifte i EU-Kommissionens tankegang siden før finanskrisen. Michael Barniers forgænger, irske Charlie McCreevy, forsøgte eksempelvis at demokratisere aktionærernes stemmer ved at indføre "én aktie, én stemme"-princippet ved lov. Det endte dog med at blive droppet efter modstand fra Frankrig og Sverige.