Et yderst farligt aktieår truer investorerne

Pas på! Et af de vanskeligste aktieår i nyere tid truer forude.

Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen. Efter at kurserne faldt med 50 procent i 2008, er aktieeksperterne uenige om, hvorvidt aktierne er meget billige og skal stige stort, eller om den økonomiske krise bliver så omfattende, at de skal yderligere ned.
Læs mere
Fold sammen

Et yderst farligt aktieår venter investorerne. Den hårde søgang, som blev set i 2008, kan meget vel fortsætte. Usikkerheden om ikke bare dansk, men hele den internationale økonomi, er i top.
Virksomhederne er under hårdt pres. De står foran et af de vanskeligste år i nyere tid. Derfor vil mange selskaber med stor sandsynlighed udsende dårlige regnskaber med yderst forsigtige forventninger til fremtiden.

Stribevis af nedjusteringer kan også ventes, hvilket kan sætte kurserne under pres. Men aktierne forsøger altid at tage forskud på frem­tiden, og eftersom der ventes en vending i økonomien hen mod udgangen af 2009, kan det få aktierne til at stige i kurs på forventninger om, at bedre tider er på vej.

Der kan også komme en modreaktion, efter at aktierne sidste år faldt op mod 50 procent mange steder. Det er i hvert fald, hvad der normalt sker, og hvad aktiestrateg i Jyske Bank Per Hansen venter. Men han maner samtidig til stor forsigtighed.

»Vi mener, at man skal passe lidt på, eftersom der er større usikkerhed om den økonomiske udvikling end nogensinde. På langt sigt – rigtigt langt sigt – er der ingen tvivl om, at aktier og virksomhedsobligationer lige nu ligner en særdeles attraktiv investeringsmulighed,« siger Per Hansen.

Pas på pengene!

Redaktør af Aktieugebrevet, direktør Morten W. Langer har også den opfattelse, at det gælder om at passe godt på pengene i den første del af året.

»2009 bliver et nyt meget vanskeligt år for aktier. Vi venter ikke kraftige kursstigninger over hele linjen. De næste par måneder bliver de værste, fordi der vil komme nogle regnskaber, der er helt forfærdelige. Men når de regnskaber først har sendt markedet noget ned, er der grundlag for et pænt aktierally senere på året,« siger Morten W. Langer, der mener, at private aktionærer gør klogest i at investere på mangeårigt sigt.

Det gør Per Hansen også. Om fem år er han ikke i tvivl om, at aktierne vil ligge pænt højere end i dag, og at man til den tid vil mene, at 2009 var et helt fænomenalt godt tidspunkt at købe op på.

»Men det er ikke sikkert, at det er godt at købe aktier på fem dages eller fem ugers sigt, og skal man investere nu og på lidt mere kort sigt, bør man gøre det relativt defensivt,« siger Per Hansen.

Y-formation

Udgiver af det uafhængige investormagasin Aktieinfo er den mangeårige aktieekspert Lau Svenssen. Han tror, at  C20-indekset er på vej gennem, hvad han kalder en »Y-formation.«

»Det vil sige, at aktiemarkedet i lang tid gik jævnt nedad, og omkring begyndelsen af oktober ramte man benet på Y’et. Vi regner med, at vi er omkring bunden nu med C20 indekset omkring de 250. Det er svært at sige, hvornår det går op igen. Men vi tror, der er så kraftig psykologisk effekt i markedet for tiden, at det vil blive en kraftig rebound, når vendepunktet kommer, og vi regner med, at indekset 30. juni ligger på 310. Næste år på det her tidspunkt er vi oppe, hvor benet startede med at gå stærkt ned, på de 380,« siger Lau Svendssen, som dermed forudser en optur på næsten 50 procent.

Seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea er også optimistisk, og det var han også gennem det meste af 2008, hvor han anbefalede køb af aktier og gentagne gange sagde, at kurserne var for lave. Fulgte man de råd, ville man have tabt mange penge, men nu mener han til gengæld, at meget kan hentes hjem igen i 2009.

»Vi venter, at aktierne stiger med 15 til 20 procent i år. Det kan også blive endnu bedre. Vel er indtjeningen faldet hos mange virksom­heder, men det er kursen også. Så nu handles to tredjedele af alle danske aktier på en kurs/indre værdi, der er under én. Det er alt for lidt og skyldes blandt andet, at mange investorer er blevet presset til at sælge ud af deres aktier, fordi kurserne faldt på dramatisk vis i 2008,« siger Henrik Drusebjerg.

Pas på statsobligationer!

Han tilføjer, at renterne er på vej ned med stor hast – ude og hjemme. Den udvikling vil friste mange til at sætte penge i aktier, eftersom de ellers må nøjes med meget beskedne afkast.

»Samtidig er der vedtaget massive økonomiske hjælpepakker i stribevis af lande, som vil være med til at øge aktiviteten i økonomien og gavne aktierne.«

Endelig skulle der lige nu være meget store summer placeret i kontanter. Det er efter det grusomme 2008, at mange – både i Danmark og andre dele af verden – har trukket deres penge ud af alt, hvad der var forbundet med risiko.

»Så i USA er der kontanter, som svarer til 75 procent af markedsværdien på S&P 500-indekset. Herhjemme har de private husholdninger tæt ved 700 milliarder kr. i kontanter, hvoraf en del muligvis vil blive placeret i aktier,« siger Henrik Drusebjerg.

Skulle man selv være en af dem, der har penge til investering, lyder Per Hansens råd, at man skal holde sig fra statsobligationer.

»I 2008 har alle fået kolossale klø på alt, hvad der overhovedet lugter af risiko. Det er status i dag. Men det betyder også, at der er ved at blive bygget en ny boble op, fordi alle investorer har sat penge i sikre statsobligationer. Af samme grund er renten på amerikanske tiårige statsobligationer helt nede på lidt over to pct. Derfor er der risiko for, at boblen med statsobligationer bliver synlig inden for de kommende 12 måneder, fordi mange lægger overvægten der for tiden,« siger Per Hansen.

Læs også på Business.dk: Aktieeksperternes fem rædsels-tips fra 2008