Erhvervslivet presset på indtjeningen trods større salg

En analyse foretaget af revisions- og konsulenthuset PwC viser, at over 800 af landets største virksomheder er blevet dårligere til at tjene penge til trods for en fin stigning i omsætningen fra 2011 til 2012. Tekstilbranchen klarer sig dårligst.

Foto: ERik Refner. Den danske tekstilbranche er hårdt presset på indtjeningen
Læs mere
Fold sammen

De store danske virksomheder har rubbet neglene og formåede sidste år at få langet flere varer over disken. Omsætningen for 819 af landets største virksomheder steg med gennemsnitligt 9 pct. fra 2011 til 2012.

Det til trods, er evnen til at skabe overskud i forretningerne rundt omkring i det danske land faldet.

Overskudsgraden blandt de samme virksomheder dalede gennemsnitligt med 0,3 procentpoint i samme periode, og dermed ligger den gennemsnitlige overskudsgrad på 6,6 pct.

Alt det viser en analyse foretaget PwC, som Berlingske Business har gennemgået.

Ud af 19 formåede kun otte brancher at præsentere en højere gennemsnitlig indtjening end året forinden, så selv om der er klare tegn på, at virksomhedsmaskineriet har fået en omgang smørelse, er der stadig indikationer på, at virksomhederne stadig forsøger at finde balancen oven på flere år med økonomisk sortsyn.

Ifølge partner i PwC og en af ophavsmændene til analysen, Bent Jørgensen, er erhvervslivets fine omsætningsvækst et tegn på, at der er bedring herhjemme, mens indskrumpningen i indtjeningen er en indikation af, at det er blevet hårdere at gøre forretning og vanskeligere at kanalisere omsætningen ned på bundlinjen.

"Det er en lidt pudsig udvikling i markedet, som er gået hen og blevet hårdere. Konkurrencen er blevet skarpere. Nok har man fået gang i salget og ordrerne, men de priser man opnåede i de gode tider, får man bare ikke i dag. Der skal kæmpes mere om hver overskudskrone, end der skulle før i tiden. Derfor afspejler udviklingen et marked, der er blevet strammere," siger han.

Tekstilbranchen hårdest ramt

En af de brancher, der har måttet sande den nye virkelighed, er tekstilbranchen.

Overskudsgraden i branchen ligger på godt 3 pct. - en nedgang på tre procentpoint siden 2011.

Ifølge PwC-analysen er det kun godt hver tredje af virksomhederne, der har formået at øge eller bevare niveauet på indtjeningen fra 2011 til 2012, mens 40 pct. af virksomhederne måtte lægge en mindre indtjening til side.

Hos brancheforeningen Dansk Mode og Textil kan man godt genkende udviklingen. International Chef Michael Hillmose understreger, at organisationen netop nu selv er i gang med at foretage en grundig analyse af dens medlemmer for at danne et bredere overblik over, hvorfor indtjeningen ikke ser tegner sig bedre.

Salget af tøj går nemlig forrygende, slår han fast, mens han samtidig nikker genkendende til PwC analyse af, at konkurrencen er blevet hårdere.

"Den faldende indtjening kan skyldes en dårlig cocktail af, at det er blevet dyrere at producere, samtidig med at konkurrencesituationen herhjemme er øget. Der er butikslukninger i detailhandlen og derfor færre at sælge til, og det gør, at de enkelte brands er i større konkurrence om at komme ud til de kunder, der er tilbage," siger Michael Hillmose.

En række af tøj- og tekstilvirksomhederne herhjemme oplever markante prisstigninger på produktionen i Kina, hvilket er med til at skubbe omkostningsniveauet op, fortæller han.

"Bare fordi der er hårdere konkurrence herhjemme, kan man ikke bare gå ud og få produceret sit tøj billigere, sådan fungerer det ikke. Det vil udligne sig over tid, det gør altid i modebranchen. Men de prisstigninger, vi oplever lige nu, kan kun placeres et sted, og det er hos forbrugerne. På et eller andet tidspunkt må man være nødsaget til at indføre en prisstigning på tøjet for at imødekomme den udfordring."

Medicinalbranchen fortsætter væksten

Mens der er en anelse vaklen blandt virksomhederne i flere af landets brancher, kan det ikke ligefrem siges, at medicinalbranchen tynges af sygdomstegn.

Branchen står nemlig igen for positive overskrifter, og for fjerde år i træk formåede den at øge overskuddet. Overskudsgraden er vokset til 24 pct. for de 36 virksomheder, der er omfattet af analysen, og op mod 60 pct. af virksomhederne i analysen har bevaret eller forøget indtjeningsevnen.

Selv om en del brancher må kigge misundeligt efter medicinalvirksomhederne, må erhvervslivet forberede sig på, at det stærkt konkurrenceprægede marked vil fortsætte en del år endnu.

"Kunderne er mere kritiske i dag, og de ønsker virkelig 'value for money'. Det er den nye virkelighed, vi lever i. Jeg tror ikke, vi kommer ikke til at se de her marginer falde mere, end de har gjort nu. Vi er nået til et mætningspunkt, sådan vi har fået et ligevægtigt marked. Men når konjunkturerne engang bliver bedre, og vi ser en yderligere vækst i omsætningen, tror jeg ikke, vi kommer til at se tilsvarende stigningstakter på fortjenesten," siger Bent Jørgensen.