Erfaren cheføkonom: Coronavirus er alvorlig, men ingen finanskrise

Mangeårig cheføkonom i Nordens største finanskoncern, Nordea, afviser enhver sammenligning mellem effekten af coronavirus og finanskrisen. Men han udelukker ikke, at også lande i Europa kommer til at opleve, at væksten går baglæns på grund af coronavirus.

 

Mens danske aktier fredag morgen har kurs mod det største kursdyk på en uge i ti år, afviser cheføkonom Helge Pedersen, der har erfaring fra adskillige stormvejr på børserne, at situationen med den fortsatte spredning af coronavirus kan sammenlignes med finanskrisen.

Helge Pedersen har været cheføkonom i Nordea siden 1999.

Danske aktier åbnede fredagen med et fald på 3,1 procent og satte dermed kurs mod et ugentlig fald på 11 procent.

»Situationen er rimeligt alvorlig på grund af den usikkerhed, der ligger blandt stort set alle investorer i øjeblikket. Det er en ukendt virus, vi ved ikke, hvordan den vil sprede sig, men vi ved, at det går hurtigt,« siger Helge Pedersen.

Han vurderer, at coronavirussen kommer til at påvirke den økonomiske aktivitet i en række lande – herunder Japan – i første kvartal, ligesom Sydkoreas økonomi vil blive ramt.

»Så det bliver et svagt kvartal globalt, og nogle økonomier går formentlig i teknisk recession over det kommende kvartal med et fald i produktionen,« siger Helge Pedersen.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea har mere end 30 års erfaring i finanssektoren. Han afviser, at coronavirus kan sammenlignes med finanskrisen. Her ses han på Folkemødet på Bornholm i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Han vil ikke udelukke teknisk recession i Europa med minusvækst i et enkelt kvartal, hvor flere økonomier allerede er svækkede af Brexit og handelskrigen mellem især USA og Kina.

»Så vi kommer fra et svagt udgangspunkt, hvor tysk økonomi allerede har balanceret på kanten af en recession,« siger Helge Pedersen.

Han har med sine over 30 år i finansverdenen erfaring fra adskillige kriser af forskellig art. Og han vurderer, at coronavirus kommer til at ramme hårdere end sarsvirussen, der også opstod i Kina i 2002.

»I forhold til sarsvirussen bliver det værre. Den har spredt sig meget hurtigere. Men antallet af døde er langt lavere. Det er også det, som sundhedsmyndighederne peger på. Coronavirus giver ikke større risiko end almindelig influenza. Men der er ingen, der har antistoffer, så derfor kan det trække meget på sundhedssystemet,« siger han og fortsætter:

»Det kan slet ikke sammenlignes med finanskrisen. Den var langt værre. Den var jo et systemisk nedbrud i den finansielle sektor, hvor pengestrømmene gik i stå.«

De faldende aktiekurser kalder han »en markant markedsreaktion«.

»Men de økonomiske langsigtede konsekvenser kan slet ikke sammenlignes med finanskrisen. Jeg ved ikke, om det er overreaktion. Vi er jo kommet fra rekordhøje aktiekurser i de seneste uger,« siger han.