Er nedturen slut eller er den kun lige startet?

Efter voldsomme kursfald fredag, må vi påregne en mindre positiv korrektion mandag-tirsdag. Hvis den ikke kommer, har den negative markedsstemning for alvor bidt sig fast, vurderer redaktør på AktieUgebrevet Morten W. Langer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stort set som forventet er markedsstemningen vendt til det meget negative op til rentemødet i den amerikanske centralbank den 17. december, dvs. i den uge vi nu går ind i. Med meget stor sikkerhed kommer der en renteforhøjelse på 0,25 %, sådan som renteforventningerne er p.t. med en implicit sandsynlighed på knap 80 %.

Det afgørende for retningen efter renteforhøjelsen vil være Yellens retorik omkring. hvad der ligger forude. Her vil hun være meget forsigtig, fordi hun på den ene side ikke kan udelukke flere renteforhøjelser, og på den anden side vil hun sikkert sige, at det bliver med små skridt. Vi har svært ved at se, at markedet ikke kigger frem mod næste renteforhøjelse med det samme. Og dermed er der risiko for yderligere generelle aktiekursfald.

Vi er tæt på vigtige psykologiske målepunkter, blandt andet DAX Future i 10.000 og S&P future i 2000

Fredag aften dykkede aktiemarkederne yderligere, så de vigtige aktieindeks (som også styrer det danske aktiemarked) nu ligger meget tæt på de nævnte pejlemærker. Efter det voldsomme fald fredag, må vi påregne en mindre positiv korrektion mandag-tirsdag. Hvis den ikke kommer, har den negative markedsstemning for alvor bidt sig fast.

Vigtigst er det dog at holde øje med brud ned gennem de to vigtige pejlemærker: Sker der brud kan det genstarte et selvforstærkende udsalg af rent markedstekniske årsager. Meget tyder således på at de seneste måneders urolige markeder langt hen ad vejen har været styret af algoritmer, HFT handlere og kortsigtede hedgefonde, som har kastet markedet frem og tilbage. Denne uro og nervøsitet vil fortsætte den kommende tid.

Hvad kan få markedet til at vende kraftigt opad?

Det er meget vanskeligt at se, hvad der skulle drive aktiemarkederne meget højere lige nu. Markedet vil i stigende grad erkende, at de seneste mange års likviditetsudpumpning gennem QE programmer kun vil blive skruet ned herfra.

Forventningen til den europæiske centralbank er ikke stor. Sammen med dette billede, hvor centralbanklikviditet har været den eneste og afgørende drivkraft bag aktiemarkederne, fortsætter vigtige ledende indikatorer for den globale økonomi med at pege nedad. Vi vil fortsat holde øje med udviklingen i metalråvarepriser, oliepriser, inflationsforventninger og de mest pålidelige ledende indikatorer for at spotte en positiv vending. Vi tror, at den skal komme fra Kina, og der er ingen positive signaler nu. Tværtimod.

Men vi er parate til igen at skrue op for investeringsgraden i Pensionsporteføljen?

I Pensionsporteføljen har vi den seneste måned stille og roligt øget afkastet, på trods af en meget lav risikotagning. Vi har fortsat 40 % af kapitalen placeret i afdækningspapirer, der stiger når det generelle aktiemarked falder.

Sidste uge var faktisk en rigtig god uge for Pensionsporteføljen, og holder nedturen fredag aften i USA, vil porteføljens årsafkast overhale Copenhagen Benchmark indeks. Vi vil dog holde godt øje med tegn på en vending i konjunkturerne, da der er flere danske aktier vi nu gerne vil ind i. Blandt andet synes vi at A.P. Møller-Mærsk aktien er interessant til en langsigtet investering. Men med de faldende og meget lave fragtrater og oliepriser er det bare ikke den rigtige timing med indkøb lige nu.

Blodbad i C20 indeks den seneste uge

C20 indeks dykkede næsten 5 % i sidste uge, og et så kraftigt og hurtigt fald skal vi lang tid tilbage for at finde. Det siger noget om den nervøsitet, der er i markedet, og som helt sikkert ikke bare forsvinder. De store tabere var A.P. Møller-Mærsk, FLSmidth, storbankerne, og endda også Pandora, som risikerer at blive revet med af store udenlandske nettosalg.

William Demant var eneste C20-aktie, der endte i plus. Aktien har de seneste måneder klaret sig imponerende flot, og der er tilsyneladende mere energi i den. Andre potentielle vindere er også Genmab – og med den Novo Nordisk og Chr. Hansen, der kun faldt 3 %. SAS steg hele 9 % i ugen, især drevet op af lavere priser på flybrændstof, som på den lange bane kan komme til at løfte lønsomheden betydeligt.  

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER