Er festen ved at være slut for Pokémon Go?

Selskabet bag Pokémon Go får store tæv på den japanske børs. Har investorerne levet i en fantasiverden?

AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nintendos Pokémon Go-app har ryddet den agurketidsprægede nyhedsflade i de seneste uger. Mens folk over hele verden har jagtet fiktive Pokémon-væsener i appen, har investorerne på aktiemarkedet jagtet gevinst på Nintendo-aktien, der blev mere end fordoblet i dagene efter den 8. juli, hvor appen blev præsenteret.

Men nu er festen slut.

På første handelsdag siden Pokémon Go kom på markedet i Japan, falder Nintendos aktiekurs med 17,7 procent, og dermed fortsætter de vilde udsving i aktien.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i investeringsbanken Nordnet, skal forklaringen på de voldsomme udsving findes i, at investorerne har fulgt trenden og kollektivt budt Nintendos værdi op på et niveau, der ikke står mål med virksomhedens indtjening. Det er nemlig underleverandøren Niantec der har udviklet Pokémon Go i samarbejde med Pokémon Company, der står til at få den største gevinst ved den populære app.

»Meget ofte kan man finde forklaringen på nutiden i fortiden. Forud for det her kursfald er aktien jo steget meget. Hvis vi skruer tiden tilbage til fredag 8. juli, hvor man frigiver Pokémon Go, så når appen jo hele verden som en steppebrand og herunder også aktiemarkedet. I løbet af tre til fire handelsdage bliver aktionærerne 50 milliarder kroner rigere svarende til cirka 7-8 milliarder dollar,« siger Per Hansen.

Men når Nintendos aktiekurs falder med næsten 20 procent, er det ikke et udtryk for, at indtjeningsmålene i virksomheden er faldet. Fundamentalt er virksomheden den samme som før weekenden, hvor de japanske investorer vurderede værdien 20 procent højere.

»Jeg vil forklare udsvingene i aktien med, at der er nogle, der jagter momentet. Hvis du er investor her, skal du ikke sidde og tro, at du kan regne ud, hvor meget Pokémon Go bliver værd for Nintendo, for det er der alligevel ikke nogen, der kan regne med,« siger Per Hansen.

Derfor er der reelt to årsager til at købe Nintendo-aktien på nuværende tidspunkt, forklarer han.

»Enten ser man det her som genopstandelsen for Nintendo som spillekonsol og spiludbyder, eller også vælger man at holde fingeren på aftrækkeren og investerer fra dag til dag og uge til uge med den fornemmelse, at den gode stemning kan blive ved i endnu længere tid,« siger Per Hansen.