Er det for sent at komme ind i aktier?

Stadigt flere tilbageholdende investorer kaster håndklædet i ringen og vælger at gå ind i markedet.

Det er svært at bevare pessimismen, når aktierne stiger og stiger - men bygger opturen på et sundt fundament? Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Peter Foley/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Psykologien bag det, at man nu opgiver den tilbageholdende holdning, er meget enkel: Det er utroligt svært at blive ved med at være pessimist, når mange aktier bare stiger og stiger. Både de makroøkonomiske signaler og den kortsigtede markedsstemning peger fortsat i retning af kursstigninger.

En boble klar til at springe

Vi hælder dog fortsat til, at det er et spørgsmål om (kort) tid, før det hele falder sammen. Massive rentenedsættelser og enorme offentlige stimulanspakker har sparket gang i økonomien langt mere massivt, end de fleste havde ventet. Det er det, vi ser nu i de mange positive signaler.

Men der er ikke noget, der tyder på, at den underliggende økonomi er i markant bedring. Okay, forbrugerne er blevet lidt mere optimistiske på grund af kursstigningerne på aktiemarkedet, de bedre økonomiske nøgletal og de positive overskrifter i aviserne. Men der er ikke noget, der sandsynliggør en mere varig bedring af økonomien. Især den aktuelle aktieboble kan springe med et puf, når økonomien igen begynder at falde tilbage.

Vi halser ind på markedet

Kortsigtet er stemningen på aktiemarkedet dog stadig intakt. Økonomisk Ugebrevs AktieBarometer viste i den seneste uge markant fremgang. Fire ud af fem signaler i barometeret er gået frem.

For det første viser Børsmæglerbarometeret, som tracker de udenlandske finanshuses køb og salg af danske aktier, stadig større nettokøb fra udlandet.

Også signalet for den generelle trendretning i det toneangivende amerikanske S&P 500 aktieindeks er gået frem – fra minus til nul. MACD-indikatoren blev efter to dages markante kursfald i midten af august trukket i minus. Men køberne kom lynhurtigt tilbage og har trukket det toneangivende indeks op i en ny rekord for året. Mønsteret synes at være sådan, at kursfald lokker nye købere ind i stort antal: Mange professionelle og private investorer er ikke kommet med under de seneste måneders hæsblæsende fremgang på aktiemarkederne, og de benytter ethvert kursfald til at komme med. Det lægger indtil videre en solid hånd under aktierne.

Få aktienyheder og handelsmails fra AktieUgebrevet – spar 40 procent

Også signalet for sektorrotation er igen gået i plus. Billedet er ikke helt entydigt, men den seneste tid er det især cykliske brancher som finans og energi, der har trukket aktiemarkederne frem. De mere stabile brancher indenfor forsyning, health care og stabile forbrugsvarer har klaret sig ringere end markedsgennemsnittet. Det signalerer fortsat tro på de mere konjunkturfølsomme aktier, og at investorerne endnu ikke er ved at trække over i defensive aktier for at dække sig af mod tilbagegang på aktiemarkederne.

Endelig er der fremgang i nervøsitetssignalet VIX, som efter nogle urolige dage for nylig er faldet til ro igen. Det afspejler, at investorernes nervøsitet igen er tilbage på det niveau, som vi så i sidste halvdel af 2007 og første halvdel af 2008.

Hvad lurer forude?

InsiderBarometeret viser en uændret neutral score. Men der er kommet lidt flere insiderkøb og insidersalg de seneste uger, blandt andet på grund af regnskaber for halvåret, der åbner for insidernes ”handelsvindue” . Men der er ingen klar tendens i køb og salg. Insiderkøbene er som regel meget små i kroner og øre. Og der synes ikke at være en dedikeret købsinteresse hos bestyrelsesmedlemmer og direktører i de børsnoterede selskaber.

Vi er altså ikke nået frem til den rosenrøde tid frem til foråret 2007, hvor aktiemarkederne nærmest pr. automatik steg og steg. Vi er tilbage i en tid, hvor der er mere stabilitet, men dog usikkerhed om, hvad der lurer forude.

Få aktienyheder og handelsmails fra AktieUgebrevet – spar 40 procent