Er der nogle købere på linjen? Aktieuroen fortsætter op til afgørende inflationstal

Aktiemarkedet fortsætter det dårlige humør mandag, hvor udsigten til stigende renter stadig gør investorerne utilpasse. Den amerikansk storbank Goldman Sachs forudser nu fire renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank i 2022.

For aktiemarkedet og -handlerne er der én ting, der overskygger alt i øjeblikket: Renter.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os bare være ærlige: Aktiemarkedet kom rigtig skidt fra start i 2022.

I sidste uge faldt både amerikanske og danske aktier fire dage i streg, og der er ikke udsigt til, at markedet genfinder euforien fra 2021 lige foreløbig. Mandag fortsatte den dårlige stemning nemlig over det meste af USA og Europa med fald mange steder på over en procent. Det danske C25-eliteindeks dykkede 2,3 procent, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600 faldt 1,6 procent. Wall Street åbnede også med store fald, særligt for Nasdaq, der mistede over to procent i værdi.

Årsagen til den dårlige stemning skyldes stigende inflation og udsigten til højere renter – især i USA. Fredag eftermiddag viste kongetallet – slang for den månedlige amerikanske jobrapport – et nyt stort fald i ledigheden, samtidig med at lønningerne i verdens største økonomi er ved at tage fart. Det har yderligere pustet til frygten for høj inflation. I euroområdet nåede inflationen i december op på fem procent.

»Der er nu endnu stærkere argumenter for, at den første renteforhøjelse finder sted allerede i marts i USA,« siger Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, har en afgørende betydning for aktiemarkederne, hvor hans rentepolitik udstikker kursen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Dietsch/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ifølge CME Groups renteovervågningsværktøj har markedet nu indregnet en 80 procents sandsynlighed for, at Federal Reserve hæver renten i marts. For bare en uge side stod sandsynligheden på 60 procent og 35 procent for en måned siden. Den amerikanske storbank Goldman Sachs har ligeledes ændret deres renteforventninger for 2022 og ser nu fire renteforhøjelser det kommende år. Inden udgangen af 2024 forudser banken, at Fed har sat renten op hele ti gange, hvilket dog er langt mere end Wall Streets samlede forventninger.

»Vi ser stadig rentestigninger i marts, juni og september og har nu tilføjet en stigning i december,« skriver Goldmans cheføkonom, Jan Hatzius, i en rapport.

Den nye virkelighed

Fokus på renter i USA tog til i sidste uge, da Federal Reserve sagde, at det kan blive nødvendigt at hæve renten »tidligere og hurtigere« end hidtil ventet for at tøjle uacceptabel høj inflation. Samtidig varslede den, at den måske allerede til foråret vil begynde at nedbringe sin gigantiske balance, hvilket effektivt betyder, at den vil trække penge ud af finansmarkedet. Både stigende renter og en slankere balance er ofte set som gift for aktiemarkedet. Særligt siden coronakrisen ramte, har aktier været båret oppe af den ultralempelige pengepolitik, og investorerne forsøger nu at indrette sig på den nye virkelighed.

I sidste uge betød det overraskende store fald især i såkaldt rentefølsomme markeder. Det indebærer blandt andet danske aktier og det it-tunge amerikanske Nasdaq, der er dyrt prissat, fordi investorer er villige til at betale en højere pris for en forventet fremtidig indtjeningskrone. Når renten stiger, bliver de hårdere ramt end »billige« aktier. Den mekanisme sendte Danmarks C25-eliteindeks ned med fem procent i sidste uge, mens Nasdaq faldt 4,5 procent.

Til gengæld havde aktier, der vinder på stigende renter, en festlig uge. Det gælder særligt banker, hvis kerneforretning – at låne penge ud – er afhængig af renteniveauet. I Europa steg Stoxx 600-bankindekset 6,7 procent, mens S&P 500-bankindekset endte oppe med godt ni procent. Samme tendens er fortsat mandag, hvor europæiske banker er steget 0,7 procent.

1980erne er tilbage

På onsdag kommer der friske inflationstal for USA, der forventes at vise, at forbrugerpriserne steg syv procent i december. Det vil være det højeste niveau siden juni 1982, og vil ifølge Ipek Ozkardeskaya lægge yderligere pres på den amerikanske centralbank til at hæve renten.

»Derfor er der stadig nogle stramninger, der endnu ikke er indregnet på finansmarkedet, og det kan medføre mere salg på tværs af markederne i denne uge,« siger hun.

»Der er dog et håb: Regnskabssæsonen begynder i denne uge, og udsigterne til højere renter har bestemt ikke ødelagt virksomhedernes resultater endnu. Derfor kan nogle stærke regnskaber vende den dårlige stemning skabt af  centralbanken og hjælpe til at forbedre investorernes risikoappetit,« tilføjer hun.

De første store amerikanske regnskaber kommer i slutningen af ugen med flyselskabet Delta torsdag og finanshusene J.P. Morgan, Citi og BlackRock fredag. Ifølge data fra Refinitiv forventes virksomhederne i S&P 500 over en bred kam at fremvise en indtjeningsvækst på 22 procent for fjerde kvartal.