Er de glade dage nu forbi?

Der er usikkerhed som nærmest aldrig før på aktiemarkedet. Pessimisterne frygter, at det er indledningen til en økonomisk nedtur. Optimisteren tror, at det hele er glemt om få dage.

Aktier hopper op og ned i kurs. Pessimisterne frygter, at det er indledningen til en økonomisk nedtur. Optimisteren tror, at det hele er glemt om få dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUAN MABROMATA
Aktier hopper op og ned i kurs. Udviklingen er til tider forbløffende voldsom. Faktisk så hektisk og højspændt, at det er svært at forstå til bunds. I går var en af de helt dramatiske dage, hvor kurserne raslede ned med en fart, der kun er set større få gange før.

Mange aktier ude og hjemme faldt med mere end fem procent. På bare én eneste dag. Det er mere, end de fleste obligationer har givet i afkast på et helt år. For de store selskaber herhjemme betyder det, at de på én eneste dag blev handlet mange milliarder af kroner ned i værdi. Det virker umiddelbart mystisk.

Men aktiemarkedet er et uhyre følsomt barometer, der meget nøje forsøger at måle, hvordan det vil gå med både økonomien og virksomhedernes indtjening i fremtiden.

Aktierne afspejler derfor ikke økonomien, som den er lige nu. Det er derimod, hvordan økonomien vil blive i fremtiden, der kan aflæses på verdens aktiebørser.

Derfor er aktierne altid et skridt foran og forsøger konstant at tage forskud på alt, hvad der måtte ske af gode og dårlige ting ude i fremtiden.

Lige nu er det frygten for en større finanskrise i USA, der fører til en afkøling af hele verdensøkonomien, som aktierne er ved at snuse op. Lugten af krise kommer fra et hastigt stigende antal amerikanere, som ikke længere har råd til at betale renter og afdrag på deres boliglån.

De kunne godt betale gælden, da renten var nede omkring én procent i USA for få år siden, huspriserne tordnede i vejret, og der nærmest kom friværdi flyvende ind ad postkassen nærmest hver måned. Men nu er renten steget til over fem procent og boligpriserne faldende. Det har gjort det umuligt for mange at få økonomien til at hænge sammen, og derfor får en del finanshuse i USA tab.OGSÅ FINANSIELLE virksomheder i Tyskland, Australien, Japan og andre steder har sat penge i de amerikanske bygge- og boligobligationer, der nu har åndenød. Det er i høj grad frygten for, at denne krise breder sig og trækker hele det finansielle system på globalt plan ud i en uoverskuelig sump, der i disse dage sender aktierne ned i kurs. Frygten er bestemt ikke uden grund.

Amerikanerne har i årevis levet over evne, som ingen andre på kloden. De har gældsat USA i en grad, der savner sidestykke i historien, og som slår selv Danmark, da vi herhjemme talte om, at vi i stor fart kørte mod afgrunden på første klasse. Overforbruget har fundet sted for lånte penge, og det øger risikoen for, at långiverne får tab. Derfor er investorerne nu på vild flugt fra alt, der er forbundet med en risiko. Frygten for dårlige nyheder, nye tab og finanskrak huserer som et skrækindjagende spøgelse på aktiemarkedet.

Selv de allerstørste og mest prestigebetonede banker i USA er muligvis rodet ind i den aktuelle krise, og det er med til at sætte en skræk i livet på mange.AKTIEMARKEDET KAN godt tage fejl, overreagere, løbe løbsk og skyde helt ved siden af. Den amerikanske centralbank kan også vælge at svare igen på den aktuelle krise ved at sænke sine renter, der nu er på 5,25 procent. Det vil lindre smerterne og holde en hånd under boligmarkedet i USA, der er arnestedet for hele krisen.

Danske virksomheder har i årevis været dygtige til at klare sig godt, uanset om der har været mod- eller medvind udefra. Så de vil med stor sandsynlighed og set over en bred kam blive ved med at klare sig godt.

Men prissætningen af dem på aktiemarkedet kan godt blive en anden. Så i værste fald er den enorme optur, danske aktier har taget lige siden 2003, slut for denne gang.

I bedste fald er det hele glemt om få uger, og kurserne vil igen være på rekordkurs – indtil en ny korrektion sætter ind.

Aktierne hopper op og ned, og det bliver de med sikkerhed ved med.