Er bitcoin på vej til din pensionsopsparing? Ny landvinding får prisen til at nærme sig det højeste niveau nogensinde

Den digitale kryptovaluta bitcoin står foran en ny landvinding i kampen for at blive en bredt accepteret valuta, når den første bitcoin-ETF – måske – går i luften. Hvis det bliver en realitet, betyder det, at du måske snart kan få bitcoin med i din danske pensionsinvestering. Det har fået prisen på en bitcoin til at stige til højeste niveau siden maj.

Bitcoin kan være på vej mod din pensionsopsparing. Natten til i går blev den første bitcoin-ETF godkendt i USA. Det er et stort skridt for anerkendelsen af bitcoin som et substantielt aktiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske får USA sin første bitcoin-ETF tirsdag.

Det bliver en realitet, hvis ikke det amerikanske børstilsyn, The Securities and Exchange Commission (SEC), modsætter sig det og annullerer godkendelsen.

Det er et stort skridt imod en bredere accept af den digitale valuta som et anerkendelsesværdigt aktiv. Nyheden har fået prisen på en bitcoin til at stige markant de seneste dage, og prisen nærmer sig den højeste pris nogensinde på 64.863 dollar.

»Talen om ETFen bliver priset ind i markedet, fordi man forventer en godkendelse på mandag. Det får prisen til at stige,« sagde Vijay Ayar, chef for Asia/Pacific hos kryptobørsen Luno, til CNBC i fredags.

Prisen på en bitcoin mandag formiddag er 62.725 dollar. Det svarer til omkring 403.000 kroner. Prisen er steget godt 30 procent de seneste 14 dage. 4. oktober kostede en bitcoin omkring 48.000 dollar. Det svarer til omtrent 308.000 kroner.

Bitcoin er tæt på at slå rekorden for højeste pris nogensinde. Den højeste pris nogensinde blev nået tilbage i april, da prisen var 64.804 dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Berlingske .

En slags investeringsforening

Hvis SEC godkender den foreslåede ETF, vil det betyde, at almindelige investorer i USA får mulighed for at investere i bitcoin – uden at købe en faktisk bitcoin. Det åbner for helt nye kundegrupper og vil samtidig betyde, at den kendte kryptovaluta bevæger sig helt ind i kernen af det etablerede finansielle system.

En ETF er et investeringsværktøj, som følger prisen på enten et enkelt aktiv eller en gruppe af aktiver. Det kan være enkeltaktier, sektorer, indeks eller råvarer. Det svarer i store træk til de danske investeringsforeninger, og danske investorer har allerede i dag adgang til at købe en bred vifte af ETF-produkter.

Den bitcoin-ETF, der står overfor godkendelse, er en såkaldt bitcoin futures-ETF. Det vil sige, at den ikke kommer til at følge den faktiske pris på en bitcoin, men på den forventede pris på en bitcoin. Altså hvad prisen vil være i fremtiden – deraf navnet futures.

Det er forholdsvist normalt for råvare-ETFer, at de følger prisen på futures, og derfor er det heller ikke opsigtsvækkende, at det samme gør sig gældende for den mulige bitcoin-ETF. Prisen på bitcoin futures og bitcoin følger da også hinanden ganske tæt.

Bitcoin og Bitcoin Futures følger hinanden tæt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Berlingske .

En anden grund til, at det muligvis bliver en bitcoin futures-ETF, der bliver godkendt, er, at skattereglerne og reguleringen for futures er ret klare. Hvorimod reglerne for det underliggende aktiv, altså bitcoin, befinder sig i en forholdsvis ureguleret gråzone.

Ifølge Dave Nadiq, der er chef for research hos ETF Trends, der følger ETF-markedet, er der god sandsynlighed for en godkendelse af bitcoin futures-ETFen.

»Jeg tror, der er omkring 75 procent sandsynlighed for en godkendelse,« siger han til CNBC.

Bitcoin i pensionsopsparingen

Med den mulige godkendelse af bitcoin-ETFen bliver det også muligt for danske investorer at købe sig ind i kryptomarkedet uden nødvendigvis at skulle erhverve sig en bitcoin. Hvis ETFen bliver godkendt i USA, kommer den nemlig til at fungere som enhver anden international børsnoteret ETF. Det oplyser Finanstilsynet i et skriftligt svar til Berlingske.

»Der er tale om en børsnoteret ETF. I dette tilfælde en børsnoteret tredjelands-AIF. Alle sædvanlige regler for en sådan vil være gældende. Der vil således ikke umiddelbart være forskel for danske investorer på denne specifikke fond og øvrige tredjelands-AIFer børsnoteret i USA,« skriver Finanstilsynet.

Det betyder, at du som dansk investor i princippet kan investere i ETFen på samme måde, som du kan investere i for eksempel ETFer, der dækker amerikanske aktier.

Derfor kan du i princippet også købe dig ind i ETFen gennem din pensionsopsparing.