Er aktierne snart på vej op igen?

At forudse om aktierne skal op eller ned i kurs er stort set umuligt på kort sigt. Der kan siges både for og imod, og ofte er det mere held end forstand, der afgør, om man tjener eller taber penge på aktiemarkedet. Men her er fem argumenter for, at aktierne skal op, og fem andre argumenter for, at de skal ned;

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

5 for

1. Centralbankerne er fortsat uhyre aktive med at pumpe penge ud i verdensøkonomien og holde renten lav. Det øger likviditeten og lægger en solid hånd under aktiemarkedet. Alene Den Europæiske Centralbank (ECB) køber for tiden obligationer og andre værdipapirer op for 60 millioner euro om måneden.

2. Europa er på vej ud af en hård og lang­varig krise; ikke på vej mod en ny nedtur. Et opsving og bedre tider plejer normalt at øge virksomhedernes salg og indtjening og dermed også løfte aktiekurserne.

3. Renterne er lave og vil blive ved med at være det længe fremover. Det gør det mindre interessant at placere penge i obligationer, mens aktier omvendt kommer til at se mere interessante ud.

4. Priserne på olie og mange andre råvarer er uhyre lave for tiden. Det udgør sammen med den relativt svage euro en yderst stærk stimulans for europæisk økonomi, som burde skabe bedre forhold for virksomhederne og dermed også for aktiekurserne.

5. Mange af de store danske virksomheder står uhyre stærkt inden for deres eget område og tjener store penge. Det sætter dem i stand til at udbetale store udbytter og tilbagekøbe egne aktier for gigantiske summer, hvilket vil bidrage til at holde aktiekurserne oppe.

5 imod

1. Uroen om Kina kan tage til og væksten blive betydeligt lavere fremover. Kina er verdens næststørste økonomi, så det kan blive ganske alvorligt, hvis en mere alvorlig nedtur bider sig fast i Kina.

2. Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, begynder efter alt at dømme snart at hæve renten. Det plejer at skabe uro og kan sende aktierne ned i kurs. Federal Reserve har sit næste rentemøde 16. og 17. september i år.

3. Mange aktier især herhjemme er fortsat relativt højt prissat – trods den seneste tids fald. Det kan friste mange investorer til at sælge stort ud og finde andre og bedre steder at placere pengene.

4. Den ventede økonomiske fremgang i Europa vil måske svigte endnu en gang. Der er også en risiko for, at USA ikke får så stærk en fremgang til næste år som tidligere ventet. Skuffer væksten, kan det skabe en større nedtur på aktiemarkedet.

5. Enkelte selskaber kan løbe ind i problemer og skabe en dårlig stemning. Lige nu hersker der eksempelvis en dårlig stemning omkring A. P. Møller - Mærsk på grund af lave fragtrater og lave priser på olie. Også FLSmidth er under hårdt pres som følge af de lave og faldende priser på mange råvarer.