Er aktiefesten forbi i 2007?

Netop som stort set alle har travlt med at forudse en nærmest forrygende optur og et nyt godt aktieår, løfter LD nu pegefingeren. Der er risiko for en alvorlig nedtur, mener de.

Marlene Nørgaard er underdirektør i LD Markets. Fold sammen
Læs mere
Buen er ved at blive spændt lige lovlig hårdt på de globale aktiemarkeder. Kurserne er steget med så stor fart i så mange år, at røde alarmlamper nu pulser faretruende løs forude.

Advarslen kommer fra underdirektør Marlene Nørgaard fra LD Markets. Det sker netop som stribevis af banker og investeringsforeninger for tiden lover guld og grønne skove, nye gode aktieår og store gevinster i 2007.

»Det gælder om at passe på. En ny alvorlig nedtur kan komme på aktiemarkedet i år. Vi vil gerne mane til besindighed.«

Marlene Nørgaard blev sidste efterår hentet til Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) for at lede det nystiftede fondsmæglerselskab »LD Markets,« der ud over børshandel også tilbyder større kunder investeringsrådgivning.

Lønmodtagernes Dyrtidsfond har ellers i mere end 25 år ene og alene haft til opgave at pleje de dyrtidsportioner - automatiske lønstigninger - som mere end én million danskere fik indefrosset helt tilbage i slutningen af 1970erne.

Nyt skud på stammen

Men i 2004 banede en lovændring vejen for, at LD kunne udvide sine aktiviteter på nye områder, og det er sket med blandt andet en investeringsforening og ekstern kapitalforvaltning. »LD Markets« er nyeste skud på stammen, og kunderne er typisk mindre pensionskasser, virksomheder, fonde og formuende privat personer.

Marlene Nørgaard har en fortid som aktiechef hos både Gudme Raaschou og Alfred Berg. Før det har hun også været ansat hos Nordea - heraf to år i London - fire år hos Baltica og to år hos vekslererfirmaet Aage Philip. Så hun har større erfaring end de fleste, når det gælder om at »læse« de finansielle markeder, aflure markedets psykologi og stige til og fra, mens tid er.

»Jeg har været i denne branche i 20 år og set mange dramatiske nedture,« siger hun og peger på både den sorte mandag i 1987, den store penge- og valutakrise i Asien i starten af 1990erne, og IT-boblens eksplosion i foråret 2000 i USA.

»Det kommer igen. Vi har ikke set det sidste af den slags. Det er sikkert, og når det vender, kommer det til at gå stærkere nedad, end vi nogensinde før har set,« siger Marlene Nørgaard.

Hun peger på, at strømmen af penge ind i aktier er vokset med ekspresfart flere år i træk, og at stort set alle rådgivere herhjemme lige nu er ude i overhalingsbanen med anbefalinger om, at aktierne fortsætter op, at friværdier i boliger skal på arbejde og man går glip af store afkast, hvis for meget sættes i obligationer eller andre mere forsigtige ting.

Eksperter lokker

Også hele pensionsbranchen har travlt med at lokke folk over i såkaldte »markedsrenteprodukter, hvor andelen af aktier er høj.

»Der er flere penge placeret i aktier end nogensinde før i historien. Det betyder så også, at der kommer kø ved udgangen, når tingene vender. De finansielle markeder er mere turbulente end før, så hvor man før var nummer fire, er man nu nummer 40 i køen, når markedet brager ned, og der skal sælges ud.«

»Så vi vil gerne mane til mådehold og forsigtighed. Snebolden har rullet sig meget stor. Der er kortere vej til tindens top, end der har været, og når tingene vender, vil det gå stærkt ned. Når alle påén gang siger, at det hele ser fantastisk ud, så er noget galt,« siger hun.

Marlene Nørgaard understreger, at ingen kan sige med sikkerhed, hvornår nedturen sætter ind. Toppe og bunde kan ingen ramme.

»Men vi mener det bedste er at tjene lidt år efter år, end en masse i ét år og så tabe det hele året efter. Så vores budskab er, at folk skal sprede deres opsparing på flere ting. Med spredning menes ikke mange aktier, inden for forskellige brancher og lande, men også obligationer og andre aktivklasser.«

Konkret mener Marlene Nørgaard, at man højst bør have mellem 30 og 40 procent af sin formue i aktier, hvor holdningen på markedet generelt er 50 procent, og et sted mellem fem og ti procent skal holdes i kontanter, så der kan slås til, hvis gode købsmuligheder viser sig, eventuelt i forbindelse med en nedtur på børsen.

Hvad der kan udløse en aktienedtur er noget nær umuligt at sige på forhånd, men det er USAs økonomi, der især stresser markedet, vurderer Marlene Nørgaard.