Enormt potentiale for Novos insulinpille

Medicinanalytikere mener, at Novo Nordisks forsøg på at udvikle insulin i pilleform rummer et enormt potentiale. Men er er lang vej endnu, før den revolutionerende pille bliver til virkelighed (opdateret kl. 12.15).

Foto: Scanapix.
Læs mere
Fold sammen
Novo Nordisk står med langt bedre kort på hånden end tidligere i forsøget på at udvikle en insulinpille, der kan vende op og ned på diabetesbehandlingen. Men omvendt udestår spørgsmålet om insulinpillens bivirkninger fortsat.

Sådan lyder meldingen fra flere aktieanalytikere, efter at Berlingske Business i dag kunne fortælle, at den danske medicinalgigant satser på at have en insulinpille på markedet om syv-otte år.

I dag må diabetikere finde sprøjten frem og stikke sig i låret for at få deres medicin, og en effektiv insulinpille vil være guld værd for Novo Nordisk, mener medicinalanalytiker i SEB Enskilda Equities, Henrik Simonsen.

”Hvis det lykkes, vil Novo formentlig få en first mover-fordel i forhold til konkurrenterne og dermed øge markedsandele. De har nogle dygtige samarbejdspartnere, og Novo er væsentligt længere fremme, end man har været i tidligere forsøg på at lave en insulinpille," siger Henrik Simonsen.

Han peger på, at det store spørgsmål er, om man kan undgå, at insulin i pilleform giver for lavt blodsukker.

"I tidligere forsøg med piller har problemet været, at det har været meget svært at ramme præcist, hvor meget insulin, der ender ind i blodet. Det er hovedspørgsmålet, og her mangler vi stadig data," siger Henrik Simonsen. I Danske Bank er aktieanalytiker Martin Parkhøi, enig i, at potentialet for et stabilt insulinprodukt i pilleform er enormt. Men vi er meget tidligt i udviklingsfasen, og pillen er indtil videre kun testet på dyr, fremhæver han.

"Det store spørgsmål er, om insulin i pilleform bliver på bekostning af effektiviteten eller bivirkningsprofilen. Flere selskaber forsøgte sig for nogle år siden med inhalérbar insulin, men her var bivirkningsprofilen ikke god nok. Nu må vi se, om det er anderledes i pilleform," siger Martin Parkhøi.

Han mener samtidig, at det er usandsynligt, at det vil lykkes for Novo Nordisk at få en insulinpille på markedet om syv-otte år.

"Det tager syv-otte år, hvis alt går som planlagt, og det gør det sjældent. Lægemiddelkandidater bliver sjældent udviklet uden forsinkelser, og nu taler vi om en helt ny behandlingsform," siger Martin Parkhøi.

"Men hvis vi leger med tanken om, at det har samme profil som injicérbar insulin, så vil det af bekvemmelighedsgrunde som minimum kunne erstatte denne behandlingsform. Det vil jo være meget lettere at tage insulin i pilleform end via en sprøjte," fortsætter han.

Den danske medicinalkoncern forventer at være klar til at teste den første insulinpille i mennesker om seks til ni måneder.

Novo Nordisks aktiekurs er tirsdag middag steget med 2,13 procent (kl. 12.15), mens det toneangivende danske C20-indeks er steget med 0,75 procent.