Enorme tab gøres op efter schweizisk valuta-kaos

Flere store valutamæglere er gået ned efter den uventede stigning i schweizerfrancen torsdag. Saxo Bank melder om nye kunder i butikken. Danske Bank ønsker ikke at kommentere eventuelle tab.

Foto: THOMAS HODEL

Røgen har lagt sig efter den eksplosive stigning til schweizerfrancen torsdag, hvor nationalbanken i Zürich uventet fjernede kursloftet til euroen, og nu bliver tabene gjort op. De skal tælles i milliarder.

Deutsche Bank har tabt 150 mio. dollar, fortæller unavngivne kilder til Wall Street Journal, mens andre kilder oplyser, at finanshuset Barclays ligeledes har taget betydelige tab på schweizerfranckontoen. Der er tale om tab under 100 mio. dollar, lyder det.

Herhjemme ønsker Danske Bank ikke at kommentere situationen over for Berlingske Business med henvisning til, at man ikke udtaler sig om udviklingen på enkeltdage, samt at man befinder sig i den såkaldte "stilleperiode" forud for offentliggørelsen af bankens regnskab om to uger, hvor man ikke udtaler sig om forhold i forretningen.

Mens de store finanshuse formentlig uden problemer kan bære torsdagens tab, så er en række valutamæglere og handelsplatforme for valutaspekulation hårdere ramt.

USA's største online handelsplatform inden for valuta, FXCM, har meddelt, at store tab blandt kunderne har sendt kapitalbeholdningen i negativt territorium med 225 mio. dollar og at man nu har indledt en dialog med finansmyndighederne om en løsning. Aktien faldt 90 pct. i forhandlen på Wall Street. FXCM er også den største online handelsplatform for valutahandel i Asien.

I England er Alpari, en af landets førende valutahandelsplatforme og trøjesponsor for Premier League-fodboldklubben West Hampton, kollapset oven på torsdagens vilde udsving i francen. Firmaet udsendte til morgen følgende forklaring:

"Når en kunde ikke kan dække sit tab, sendes det videre til os. Dette har tvunget Alpari til at gå i betalingsstandsning."

En lang række andre firmaer har ligeledes udsendt meddelelser om store tab.

Hos danske Saxo Bank, der er en af verdens største inden for valutahandel på nettet, har det schweiziske chok også medført problemer. I en mail til sine investorer skriver banken, at markedet er illikvidt og advarer kunderne om risikoen for ventetid og dårligere kurser. Faktisk kan de ekstreme markedsbetingelser allerede have skabt så store tab for nogle investorer, at Saxo Bank vil gennemgå handlerne efterfølgende for at sikre de rette kurser.

Men trods problemerne vurderer man i Saxo Bank, at uroen kan have enkelte positive effekter på forretningen. Det siger direktør fra Saxo bank Steen Blaafalk i et interview med nyhedssitet forexmagnates.com:

"Allerede her til morgen oplevede Saxo, at kunder fra andre mæglere overførte deres konti til Saxo. Det ser vi som en tillidserklæring til vores forretning og systemer," siger Steen Blaafalk.